Acasă Uncategorized Bucureşti: Emil Boc: Fondurile structurale soluţia ieşiri din criză

Bucureşti: Emil Boc: Fondurile structurale soluţia ieşiri din criză

DISTRIBUIȚI

97569 – 19012011- Prim-ministrul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, au avut marţi o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea şi implementarea Programului Operaţional Regional, în contextul demersurilor Guvernului pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene.  “România are la îndemână cel puţin patru motoare de creştere economică în anul 2011: investiţiile din fondurile europene, din buget, investiţiile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, precum şi cele prin parteneriat public privat”, a afirmat premierul.

 

 

 

 

 

 

 

Şeful Executivului a arătat că fondurile bugetare alocate investiţiilor au crescut, în 2011, la 35 de miliarde de lei, în condiţiile în care anul trecut fondurile destinate investiţiilor au fost în volum de 33 de miliarde de lei. De asemenea, investiţiile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii sunt estimate la patru miliarde de euro şi vor începe să fie implementate în cursul acestui an. O altă componentă importantă o reprezintă investiţiile în cadrul parteneriatului public-privat, a menţionat primul-ministru. În acest sens, premierul a dat drept exemplu investiţiile din infrastructura de transport: Autostrada Comarnic-Braşov sau Sibiu-Piteşti, dar şi din cadrul infrastructurii din domeniile sănătăţii, mediului, agriculturii, energiei, dezvoltării regionale.

În ceea ce priveşte  absorbţia fondurilor europene, premierul Emil Boc a declarat că România are în etapa de implementare, pe toate programele europene, proiecte în valoare de zece miliarde de euro.“România va putea ieşi mai repede din recesiunea economică şi va avea ritm superior de creştere economică, poate mai bun decât cel de 1,5-2% anunţat de către Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, prin absorbţia banilor europeni. Fac un apel la responsabilitate maximă, atât a dvs., a celor care gestionaţi aceste proiecte, cât şi a celor cu care lucraţi, pentru că de deciziile noastre şi ale dvs. depinde şi viitorul României din perspectiva fondurilor europene”, a afirmat prim-ministrul.

Premierul a cerut simplificarea mecanismelor şi procedurilor birocratice, în scopul îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene. Prim-ministrul a remarcat nivelul scăzut al plăţilor către beneficiari efectuate în cadrul Programului Operaţional Regional, respectiv o medie de 16-17% pentru fiecare regiune de dezvoltare regională, menţionând că o astfel de analiză va fi făcută o dată la trei luni.

În acest context, prim-ministrul le-a atras atenţia reprezentanţilor instituţiilor implicate în gestionarea şi implementarea Programului Operaţional Regional de la nivel central şi local că „excesul de zel” în ceea ce priveşte condiţiile pentru solicitanţii de fonduri europene, pe circuitul de avizare, întârzie absorbţia banilor comunitari.„Mecanismul este extrem de complex şi birocratic, iar dacă noi vom pune piedici suplimentare, atunci, cu adevărat, vom îngreuna absorbţia fondurilor europene. Dacă pe acest circuit, fiecare dintre dumneavoastră puneţi câte o virgulă, la documentaţia legală existentă, aceasta înseamnă zile şi luni de întârziere în absorbţia fondurilor europene”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a menţionat că la nivelul Guvernului s-a decis adoptarea unor documente standard de licitaţie pentru proiectele din domeniile transporturi, energie, dezvoltare regională, mediu, şi, ulterior, cel mai probabil şi agricultură.

O altă măsură avută în vedere de Guvern se referă la reducerea termenului pentru procesarea cererilor de rambursare de la 60 la 45 de zile. De asemenea, o altă propunere în scopul creşterii volumului de plăţi către beneficiari, desprinsă în urma discuţiilor de marţi, se referă la schimbarea procedurilor privind verificările în teren. Astfel, propunerea constă în verificarea în teren a derulării proiectului după prima cerere de rambursare, la stadiul de 40% de implementare a proiectului şi la finalizarea lui, eliminându-se astfel procedura verificării în teren după fiecare cerere de rambursare.

De asemenea, pentru întărirea capacităţii administrative, prim-ministrul a subliniat că potrivit noii legi a salarizării unice în sistemul bugetar începând cu 1 ianuarie angajaţii care fac parte din echipele de management şi implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene vor beneficia de o majorare a salariului cu până la 75%, în funcţie de performanţă şi de volumul de lucrări efectuat.  

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a afirmat că o altă soluţie avută în vedere, în scopul îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene, se referă la instituirea obligativităţii, pentru beneficiari, ca la momentul semnării contractului să aibă pregătit caietul de sarcini şi documentaţia pentru licitaţie.

La întâlnirea de lucru a prim-ministrului şi ministrului Dezvoltării Regionale au mai participat responsabili ai Ministerului Finanţelor, ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, ai Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, ai Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi şiAgenţiilor de Dezvoltare Regională. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.