Acasă Uncategorized Bucureşti: Medicii de familie, obligaţi să asigure continuitatea la centrele de permanenţă

Bucureşti: Medicii de familie, obligaţi să asigure continuitatea la centrele de permanenţă

DISTRIBUIȚI

97828 – 27012011- Asistenţa medicală primară trebuie asigurată prin centrele de permanenţă, a stabilit Guvernul printr-o Ordonanţă adoptată în ședința de miercuri. ”Acest lucru ar trebui să presupună un acces mai rapid, pentru cetăţeni, la orice oră şi în orice zonă, la serviciile medicale primare”, a declarat, miercuri, ministrul Attila Cseke. În urma acestei reglementări medicii de familie vor fi obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă. Ministrul Cseke a precizat că potrivit Legii din 2004  au fost înfiinţate 288 de centre de permanenţă,

 

 

 

 

 

 

 cu 1818 medici de familie care au profesat în 2005. Începând cu anul 2008 nu a mai existat obligativitatea prestării acestor servicii, iar numărul centrelor de permanenţă a scăzut la 63, în 2008.

„Astăzi, la nivel naţional, funcţionează 83 de centre fixe, de permanenţă, şi un centru mobil în judeţul Botoşani, cu 580 de medici de familie. Avem 17 judeţe din ţară care sunt total neacoperite cu centre de permanenţă, deşi aceste centre sunt finanţate anual prin bugetul Ministerului Sănătăţii. În 2009, dintr-un buget de 20 de milioane de lei alocaţi de minister s-au cheltuit doar 11,42 de milioane de lei, iar în 2010, dintr-un buget de 21 milioane lei, s-au cheltuit 13,18 milioane lei”, a explicat Attila Cseke.

Actul normativ prevede că zonele în care sunt necesare centre de permanenţă pot fi identificate de Direcţiile de sănătate publică judeţene împreună cu Consiliile Locale şi cu Casele de asigurări de sănătate. În cazul înfiinţării acestora, medicii de familie care sunt arondaţi teritorial acestor centre de permanenţă vor avea obligativitatea de a asigura continuitatea asistenţei primare, zilnic, în timpul săptămânii, între orele 15.00 şi ora 8.00 dimineaţa, iar în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, între orele 8.00 dimineaţa şi 08.00 dimineaţa, a doua zi.

„Ceea ce dorim prin acest lucru, este un acces mai rapid, la orice oră şi în orice zonă, a pacienţilor la asistenţă primară şi o scădere a presiunii pe sistemul de  urgenţă şi pe spitalele de urgenţă, pentru că, practic, în aceste 17 judeţe unde nu există niciun centru de permanenţă, pacienţii apelează în mod cert, imediat, la 112 sau la spitalul de urgenţă, chiar şi în situaţii în care ar putea apela la un asemenea centru de permanenţă” a subliniat ministrul Sănătăţii.

Orele lucrate de medicii de familie le vor fi retribuite acestora la nivelul salariului unui medic specialist în regim de gardă.

De asemenea, pentru a facilita deplasările medicului de familie la consultaţiile de urgenţă de la domiciliul pacientului, Ministerul Sănătăţii va putea asigura dotarea centrelor cu vehicule speciale.

„Avem la dispoziţie 110 de autovehicule special dotate pentru care nu am reuşit să găsim administratori în sistem, ele vor putea fi date în comodat, pe gratis, pentru folosinţa acestor centre de permanenţă”, a adăugat ministrul Attila Cseke. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.