Acasă Uncategorized Bucureşti: Rezidenţiatul va fi organizat pe centre universitare

Bucureşti: Rezidenţiatul va fi organizat pe centre universitare

DISTRIBUIȚI

97827 – 27012011- Guvernul a decis organizarea examenului de rezidențiat în mod descentralizat, pe centre universitare. Astfel, în urma unei ordonanțe de guvern aprobată în ședința de miercuri, din noiembrie, rezidențiatul va fi  organizat în centrele universitare Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră după o bibliografie şi o tematică unice.

O altă reglementare aprobată de govern vizează posibilitatea de angajare a medicilor tineri, care deși au diplomă de licență nu au intrat la concursul de rezidenţiat. Aceștia vor putea practica medicina și vor putea fi angajați în unităţile sanitare sau în cabinetele medicilor de familie, dar vor avea competențe limitate. „Practic, azi, un absolvent de facultate de medicină care nu reuşeşte la concursul de rezidenţiat nu poate fi folosit de către sistemul medical şi există pericolul să piardă cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, având în vedere că până la următorul concurs trece un an de zile”, a explicat ministrul Cseke. Activităţile medicului cu competenţe limitate  vor fi stabili de către Ministerul Sănătăţii, împreună cu Colegiul Medicilor din România. „Medicii tineri vor putea fi angajaţi, în special, în spitalele neclinice, acolo unde nu se face formare de rezidenţi. Ei vor putea fi folosiţi, ajutând într-un fel medicii care există astăzi în spitalul respectiv, vor putea consulta pacientul sau vor putea realiza mici intervenţii”, a mai adăugat Attila Cseke.

De asemenea, medicii aflaţi în anul III de rezidenţiat vor putea fi lucre în gardă, dar nu în linia I de gardă a  spitalelor clinice, schimbarea putând avea loc doar în al patrulea an de rezidențiat. „Astăzi avem un număr de 4.549 de rezidenţi care pot intra în linii de gardă, altele decât prima linie”, a precizat ministrul Sănătăţii. Începând cu anul IV de pregătire în specialitate, rezidenţii vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu. „În această situaţie avem 3.869 de tineri medici ale căror cunoştinţe dobândite, atât în cei 6 ani de facultate, cât şi în cei trei ani anteriori de rezidenţiat, vor putea fi utilizaţi în liniile de gardă în beneficiul pacienţilor”, a explicat ministrul. Attila Cseke a adăugat că medicii vor fi retribuiţi, conform legii, pentru liniile de gardă efectuate. „În primul rând, această reglementare este în avantajul medicilor tineri, pentru că vor putea câştiga experienţă prin practică în spitalele clinice, dar este şi în sprijinul sistemului, pentru că avem nevoie de personal medical calificat”, a mai spus ministrul Sănătăţii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.