Acasă Uncategorized București: Propuneri pentru noul cod electoral: campanie de 90 de zile, zi...

București: Propuneri pentru noul cod electoral: campanie de 90 de zile, zi fixă pentru organizarea scrutinului și urnă transparentă

DISTRIBUIȚI

97792 – 26012011- Noul Cod electoral elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă prevede organizarea campaniei electorală pentru toate tipurile de alegeri într-o perioadă de 90 de zile. În prezent, campaniile electorale durează 30 de zile.

Noile reglementări mai prevăd o dată fixă pentru organizarea alegerilor : scrutinul pentru prezidenţiale şi parlamentarele – în a treia duminică a lunii noiembrie, iar localele –  în prima duminică a lunii iunie. Noile urne de vot trebuie să fie transparente.

Conform aceluaşi proiect, alegerile organizate în afara granițelor în statele în care, din cauza diferenţei de fus orar, votarea organizată duminica ar uma să se încheie după ora 21.00 a României, trebuie mutată sâmbăta, între orele locale 7.00-21.00, astfel încât rezultatele să nu mai fie afectate de eventualele exit-polluri.

În celelalte cazuri, alegerile se desfăşoară duminica, între orele locale 7.00-21.00.

Codul electoral prevede constituirea registrului electoral, precum şi certificarea de către AEP a secţiilor de votare în vederea stabilizării localurilor acestora.

Proiectul mai prevede crearea unui corp permanent de funcţionari electorali, gestionat de AEP, şi compus din persoane care să îndeplinească funcţiile de preşedinte sau locţiitor al birourilor electorale din secţiile de votare.

Actul conţine prevederi referitoare la sistemul informatic electoral naţional administrat de AEP. De asemenea, se înfiinţează fondul pentru alegeri generale la termen, aflat la dispoziţia Guvernului.

Actul reglementează procedura de urmat în cazul decesului unui candidat, competenţa AEP de a stabili proceduri de votare pentru nevăzători, anularea votării la nivelul secţiei unde au avut loc fraude şi procedura de reluare a scrutinului în respectivele cazuri. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.