Acasă Uncategorized Ocna Mureş: Primăria Ocna Mureş a fost amendată cu 15.000 de lei...

Ocna Mureş: Primăria Ocna Mureş a fost amendată cu 15.000 de lei din cauza supermarketului prăbuşit

DISTRIBUIȚI

97665 – 21012011- Primăria Ocna Mureş a fost amendată cu 15.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Alba pentru că, în cazul eliberării avizelor necesare construcţiei unui supermarket, distrus în totalitate în decembrie în urma apariţiei unui crater, nu ar fi respectat prevederile Legii 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Alba, Sorin Săbăduş, a declarat, joi, că Primăria era obligată să ceară prin certificatul de urbanism anumite avize şi acorduri, mai exact cel al Institutului de Proiectare Minieră Cluj Napoca.

”Sunt nişte cerinţe specifice unor zone cu restricţii stabilite prin reglementări speciale”, a subliniat Săbăduş, citat de Administratie.ro. Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei spun că, într-adevăr, autorizaţia de construire a fost întocmită în 5 iunie 2009, dar că aceasta ar fi fost transmisă doar în 26 iunie, iar o angajată ar fi uitat să şteargă prima dată. Potrivit şefului Biroului Urbanism, Nicolae Sanislav, după ce reprezentanţii supermarketului au solicitat aviz de urbanism, Primăria le-a cerut avizele necesare, iar aceştia au prezentat documentaţia necesară, fiindu-le întocmită autorizaţia de construire în 5 iunie 2009.

”În momentul în care s-au prezentat să solicite autorizaţia, le-am solicitat şi un aviz de la Institutul Minier din Cluj Napoca, având în vedere că magazinul urma să se amplaseze în zona B, unde se produc mici deformaţii ale terenului din cauza câmpului de sonde. Au refuzat în primă fază, iar apoi au adus de la Institutul Minier un aviz în care li se recomanda să nu construiască în zona respectivă pentru că se produc deformaţii ale terenului”, a declarat, joi, Nicolae Sanislav. Acesta a adăugat că Primăria le-a solicitat o declaraţie pe proprie răspundere că nu au pretenţii dacă se produc deformaţii ale terenului.

”De fapt, noi am transmis în 26 autorizaţia, dar colega a omis să şteargă data la care s-a transmis autorizaţia, lăsând data de 5’” a spus angajatul Primăriei Ocna Mureş.

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 2010, în oraşul Ocna Mureş s-a produs un con de surpare plin cu apă, în ‘Câmpul de sonde’ al societăţii Salina, la o distanţă de 10 metri de un supermarket, având un diametru de aproximativ 7-8 metri. În doar câteva ore, suprafaţa craterului a ajuns la aproximativ 10.500 de metri pătraţi şi cu un diametru de 100-150 de metri. Un supermarket a fost distrus în întregime, cu tot cu marfă, paguba fiind stabilită la aproape 3,2 milioane lei. Au fost afectate şi trei case de locuit, din care una a fost distrusă, iar două prezintă pericol de prăbuşire. Au mai fost distruse sau avariate sediul Administraţiei Financiare, clădirea vechiului dispensar medical şi trei societăţi comerciale. Potrivit autorităţilor, fenomenul a fost provocat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând Salinei şi care a ajuns la suprafaţă. Peste 6,6 milioane de lei reprezintă valoarea totală a pagubelor produse în urma apariţiei acestui crater. Autorităţile judeţene au solicitat acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului în valoare totală de peste 13,6 milioane de lei, din care cea mai mare sumă, peste 6,5 milioane de lei, ar fi necesară pentru a acoperi cheltuielile legate de umplerea craterului creat cu aproximativ 170.000 de tone de piatră. Guvernul a alocat deocamdată suma de 2 milioane de lei în bugetul Consiliului Local Ocna Mureş. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.