Acasă Uncategorized Strasbourg: Rovana Plumb cere ca autorităţile să asigure accesul la informaţiile privind...

Strasbourg: Rovana Plumb cere ca autorităţile să asigure accesul la informaţiile privind asistenţa medicală transfrontalieră

DISTRIBUIȚI

97584 – 19012011- Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a depus, miercuri, o declaratie scrisa aferenta dezbaterii raportului Grossetête privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere. Europarlamentarul roman afirma, printre altele, ca autoritatile romane trebuie sa se asigure ca cetatenii au acces la informatiile privind asistenta medicala transfrontaliera, sanatatea romanilor neputand fi sacrificata pe altarul crizei.

„La ora actuala exista prea multe incertitudini in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala, rambursarile si responsabilitatea pentru supravegherea clinica in contextul asistentei medicale transfrontaliere. Prezenta directiva permite tuturor pacientilor –nu numai celor mai bine informati sau mai bogati– sa beneficieze de o serie de drepturi deja recunoscute de catre Curtea de Justitie a UE in ceea ce priveste asistenta medicala”, se arata in declaratia scrisa, precizandu-se totodata ca „organizarea si gestionarea sistemelor de securitate sociala intra in responsabilitatea exclusiva a statelor membre; iar propunerea se refera la pacienti si la mobilitatea acestora in cadrul UE, si nu la libera circulatie a furnizorilor de servicii”.

Directiva prevede cooperarea intre statele membre in special in ceea ce priveste recunoasterea recomandarilor medicale (tratamente, retete etc.) emise in alt stat membru, chestiuni de e-sanatate si evaluarea tehnologiilor de vârf.

In viziunea deputatei europene, accesul cetatenilor la aceste informatii va fi facilitat prin „reteaua de referinta, creata din punctele nationale de contact”. Astfel, autoritatile romane trebuie sa se asigure ca cetatenii sai au acces la informatii, a atras atentia Rovana Plumb, subliniind ca „sanatatea romanilor nu trebuie sacrificata pe altarul crizei”.

„Adoptarea acestui raport contribuie la asigurarea unui bun echilibru intre drepturile pacientilor din UE de acces la cel mai bun tratament medical si protectia durabilitatii financiare a sistemului national de asigurari sociale”, se conchide in declaratia scrisa.

In perspectiva votului de miercuri din plenul PE, Rovana Plumb va depune si o explicatie de vot. Ea va vota raportul deoarece „vine in sprijinul cetatenilor europeni, stabilind reguli mai clare referitore la drepturile pacientilor, la posibilitatea de a face o alegere pe baza nevoilor lor si nu in functie de mijloacele de care dispun”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.