Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputaţii stabilesc priorităţile strategiei UE pentru incluziunea romilor

Bruxelles: Eurodeputaţii stabilesc priorităţile strategiei UE pentru incluziunea romilor

DISTRIBUIȚI

98466 – 15022011 – Cele 10-12 milioane de romi din Europa ar trebui să beneficieze de măsuri la nivelul UE care promovează integrarea socială, culturală şi economică, a declarat Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne luni. Înaintea prezentării comunicării Comisiei Europene referitoare la  strategia UE pentru integrarea romilor, comisia parlamentară şi-a făcut cunoscute priorităţile, printre care se numără accesul egal la ocuparea forţei de muncă şi educaţie, protecţia drepturilor fundamentale, o mai bună folosire a fondurilor UE şi implicarea femeilor de origine romă în dezvoltarea politicilor guvernamentale. 

Populaţia de origine romă a suferit din cauza discriminării sistematice şi luptă împotriva „unui grad intolerabil de excludere,” precum şi a încălcării drepturilor omului, o stigmatizare severă şi discriminare atât în viaţa publică cât şi în viaţa privată, se menţionează în rezoluţia adoptată de Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne cu 50 de voturi pentru şi unul împotrivă. Potrivit raportorului Parlamentului, Lívia Járóka (PPE, HU), incluziunea romilor nu este doar o obligaţie care ţine de respectarea drepturilor omului, dar este şi o necesitate economică, în interesul financiar al tuturor statelor membre.  

După vot, Járóka a explicat: „Sunt extrem de fericită că rezoluţia a primit susţinerea unei asemenea majorităţi. Sper doar că viitoarea propunere a Comisiei va ţine cont de priorităţile noastre, aceleaşi ca şi priorităţile programului preşedinţiei maghiare. Acesta este un important pas înainte spre o adevărată strategie comună pentru incluziunea romilor în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.” 

Domenii prioritareMembrii PE au stabilit domeniile prioritare care vor necesita un efort mai susţinut din partea autorităţilor locale, naţionale şi la nivelul UE pentru a integra populaţia romă. Comisia ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii la nivelul UE pentru aceste priorităţi. Astfel, statele membre ar fi sancţionate în cazul nerespectării obiectivelor.  

Strategia ar trebui să abordeze toate formele de încălcare a drepturilor fundamentale ale romilor, inclusiv „discriminarea, segregarea, discursul care instigă la ură, profilele etnice şi amprentarea ilegală, precum şi evacuarea şi expulzarea ilegală.” De asemenea, aceasta ar trebui să pună capăt expulzării romilor în ţări unde ei ar putea fi supuşi torturii sau unor tratamente degradante.  

În privinţa ocupării forţei de muncă, strategia trebuie să asigure accesul eficient la piaţa forţei de muncă, prin micro-credite disponibile pentru antreprenori şi lucrători independenţi. Statele membre şi Comisia au fost invitate să adopte măsuri de combatere a muncii la negru şi care ar putea promova angajarea romilor în administraţia publică.  

Deputaţii au subliniat necesitatea locuinţelor la preţuri accesibile pentru populaţia romă şi abolirea segregării teritoriale. Toţi cetăţenii romi ar trebui să fie de asemenea înregistraţi în registrele de naşteri, căsătorii şi decese, se arată în raportul PE.  

Din punctul de vedere al educaţiei, strategia ar trebuie să abordeze abolirea segregării şcolare, prin angajarea mediatorilor şcolari romi şi creşterea numărului cadrelor didactice de origine romă. Identitatea copiilor romi ar trebui protejată, făcând educaţia disponibilă în propria lor limbă. De asemenea, accesul egal la educaţia timpurie, formarea profesională a adulţilor şi învăţarea pe tot parcursul vieţii ar trebui asigurate.  

O mai bună utilizare a fondurilor UEComisia pentru Libertăţi civile a solicitat alocarea unor fonduri specifice pentru a susţine strategia în contextul politicii de coeziune în următorul cadru financiar multianual (2014-2020). Deputaţii europeni au susţinut de asemenea crearea unor organisme UE de sprijin, sub supravegherea grupului operativ existent, pentru a asigura o finanţare UE orientată spre dezvoltare, care ar sprijini iniţiativele locale şi ar identifica şi raporta la timp folosirea deficitară a fondurilor. În plus, domeniul de aplicare a fondurilor UE ar trebui extins, astfel ca, în afară de dezvoltare, să includă şi furnizarea de servicii publice de calitate, se menţionează în rezoluţie.  

Rolul femeilorStrategia UE ar trebui să abordeze nevoile specifice ale femeilor de origine romă, implicându-le în dezvoltarea politicilor şi stopând practica căsătoriilor între copii. Susţinerea educaţiei pentru fete ar trebui de asemenea inclusă în strategie.  

Plenul Parlamentului va vota strategia pentru integrarea romilor în martie. Comisia este aşteptată să-şi prezinte propunerea în aprilie, iar Consiliul European (statele membre) ar trebui să adopte strategia la reuniunea din 24 iunie. Integrarea romilor este una din priorităţile preşedinţiei maghiare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.