Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputatul Corina Creţu participă la Forumul Social Mondial de la Dakar

Bruxelles: Eurodeputatul Corina Creţu participă la Forumul Social Mondial de la Dakar

DISTRIBUIȚI

98197 – 07022011 – Eurodeputatul PSD Corina Cretu va participa, in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, la Forumul Social Mondial, care va avea loc la Dakar, intre 6 si 11 februarie.

In cadrul dezbaterii „Migratia -cheie pentru dezvoltarea globala?”, inclusa in sectiunea „Forumul Progresiv Global”, Corina Cretu va analiza principalele instrumente care alcătuiesc legăturile dintre migraţie şi dezvoltare: fluxurile de oameni, fluxurile financiare şi fluxurile diasporice, punand accentul pe probleme precum exportul de inteligenta, migratia circulara, transferul de fonduri catre tarile de origine si necesitatea dialogului cu diaspora.

”Forumul Social Mondial constituie o oportunitate unică pentru ca mişcările sociale globale sa dezvolte o  critica a capitalismului mondial în contextul crizei, pentru a pregăti alternative democratice şi populare şi pentru a reflecta asupra viitorului. Acest eveniment va oferi de asemenea  popoarelor din Africa o oportunitate pentru exprimare democratică colectiva şi le va permite să se îndrepte spre o cale de ieşire din impasul politic, instituţional şi economic in care se afla”, considera Corina Cretu.

Ajuns la cea de-a zecea editie, Forumul Social Mondial va reuni in capitala senegaleza sefi de stat si lideri politici din intreaga lume, reprezentanti ai principalelor instituţii internaţionale, ai sindicatelor si societatii civile, ai mişcării de tineret, precum şi personalitati  politice si academicieni,  pentru a analiza şi a propune alternative la aspectele negative ale procesului de globalizare, care  afectează atat ţările dezvoltate, cat si ţările în curs de dezvoltare. Printre participantii la Forum se numara Martine Aubry, prim secretar al Partidului Socialist Francez, Ousmane Tanor Dieng, prim secretar al Partidului Socialist Senegalez, Phillip Cordery, Secretar General al Partidului Socialist European, Massimo D`Alema, presedintelele Fundatiei pentru Studii Progresiste si fost prim ministru al Italiei, precum si alti lideri ai partidelor socialiste.

Forumul se va desfasura pentru a doua oara în Africa, precedentele editii fiind gazduite de Nairobi, Porto Alegre, Mumbai şi Belem, fapt ce reprezinta  o expresie a solidarităţii mişcării sociale internaţionale cu mişcările sociale ale popoarelor africane. Manifestarea din acest an are o importanţă deosebită din cauza contextului mondial in care se desfasoara, subiectul central fiind criza economică mondială. In cadrul forumului, invitatii vor  avea ocazia să facă  schimb  de opinii cu sindicatele si  mişcările sociale de la nivel mondial, cu privire la caile de ieşire din criză şi la răspunsurile cele mai eficiente la provocările globale. Principalele teme abordate in cadrul Forumului Social Mondial vor fi: combaterea saraciei si a efectelor schimbărilor climatice, globalizarea echitabilă, promovarea conditiilor de munca decente, a unui sistem comercial favorabil si tarilor in curs de dezvoltare, dezvoltarea unui sistem financiar international incurajator pentru  investitori si muncitori, promovarea drepturilor migrantilor atat in tarile de origine, cat si in tarile de destinatie si crearea unui sistem democratic international mai coerent. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.