Acasă Uncategorized Bucureşti: Conferinţă despre restituirea proprietăţilor

Bucureşti: Conferinţă despre restituirea proprietăţilor

DISTRIBUIȚI

98508 – 16022011 – Conferinţa privind „Problematica restituirii proprietăţilor şi a acordării compensaţiilor băneşti din perspectiva jurisprudenţei CEDO” va avea loc la data de 17 februarie 2011, la Bucureşti. Evenimentul este organizat de Consiliul Europei în colaborare cu Ministerul român al Afacerilor Externe, cu sprijinul Human Rights Trust Fund.

La manifestare au fost invitaţi participanţi din 20 de state printe care Albania, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Georgia, Federaţia Rusă, la nivel de ministru sau secretar de stat/vice-ministru din cadrul autorităţilor specializate în problematica restituirii proprietăţilor. Conferinţa urmăreşte lansarea unei dezbateri publice internaţionale asupra acestui subiect, prezentarea problematicii restituirii proprietăţilor şi a condamnărilor la CEDO în această materie – aceasta fiind una specifică statelor postcomuniste, nu doar României, precum şi prezentarea unor exemple de bune practici în materie din partea statelor participante.

În ultimele două decade, Europa Centrală şi de Est s-a confruntat cu dificultăţi financiare şi juridice în încercarea de a găsi o soluţie în problema restituirii şi/sau a acordării de compensaţii pentru proprietăţile naţionalizate înainte de 1989. O parte dintre state au redactat proiecte de lege care vizau rezolvarea acestui aspect care afectează largi categorii de cetăţeni.

Reclamanţi din statele membre ale Consiliului Europei s-au îndreptat către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constat prin hotărârile pronunţate o serie de deficienţe în mecanismul de restituire sau de acordare de compensaţii. Cauzele de acest gen sunt cele mai numeroase pe rolul Curţii Europene. Executarea hotărârilor pronunţate de Curtea Europeană este, în primul rând, responsabilitatea statelor, fiind monitorizată de Consiliul Miniştrilor.

Conferinţa privind problematica restituirii proprietăţilor şi a acordării compensaţiilor băneşti din perspective CEDO are ca scop iniţierea unui forum de dezbateri în care statele participante să abordeze aspecte cu privire la dificultăţile din acest domeniu şi prin schimbul de bune practici să identifice soluţii la nivel naţional. Soluţiile propuse vor contribui la oprirea fluxului de astfel de cauze pe rolul Curţii Europene. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.