Acasă Uncategorized Bruxelles: Croaţia: al 28-lea stat membru UE?

Bruxelles: Croaţia: al 28-lea stat membru UE?

DISTRIBUIȚI

98509 – 16022011 – Negocierile de aderare a Croaţiei la UE ar putea fi finalizate în prima parte a anului 2011 cu condiţia ca Zagrebul să continue reformele deja iniţiate, se arată în rezoluţia adoptată miercuri de Parlamentul European. Cea mai mare provocare rămâne însă comunicarea beneficiilor aderării la UE unei populaţii relativ sceptice.

Lupta împotriva corupţiei, sprijin pentru reîntoarcerea refugiaţilor, restructurarea sectorului naval sunt printre problemele ce mai trebuie soluţionate. Deputaţii recunosc eforturile depuse de Croaţia pentru modificarea constituţiei; reforma sistemului judiciar şi cooperarea cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPII).

În rezoluţia adoptată cu 548 de voturi pentru, 43 împotrivă şi 52 de abţineri, deputaţii felicită „progresele substanţiale” înregistrate de statul din Balcanii de Vest în îndeplinirea criteriilor necesare pentru a finaliza negocierile de aderare. „Negocierile de aderare cu Croaţia pot fi finalizate în prima jumătate a anului 2011, cu condiţia să se continue cu fermitate reformele necesare”.

Corupţie – Apreciind eforturile guvernului croat de a lupta împotriva corupţiei, un exemplu elocvent fiind trimiterea în judecată a doi foşti miniştri şi a unui premier, deputaţii consideră că „există informaţii conform cărora corupţia este larg răspândită în Croaţia şi constituie încă o problemă generală gravă.” Parlamentul solicită OLAF să coopereze îndeaproape cu autorităţile croate pentru a aduce la lumină eventuala corupţie secundară, care ar putea fi generată în cadrul instituţiilor UE.

Referitor la actuala reformă a justiţiei, deputaţii subliniază necesitatea judecării rapide a crimelor de război şi solicită actualizarea Codului penal în conformitate cu cele mai exigente standarde ale dreptului internaţional, îndeosebi cât priveşte definirea crimelor împotriva umanităţii, precum şi îmbunătăţirea măsurilor de protecţie a martorilor.

Problema refugiaţilor – Pe ansamblu, sunt salutate progresele în materie de întoarcere a refugiaţilor. Deputaţii constată cu satisfacţie că ostilitatea faţă de reîntoarcerea sârbilor a scăzut în cea mai mare parte a ţării. Autorităţilor croate li se solicită să elimine obstacolele întâmpinate pentru obţinerea permisului de reşedinţă permanentă. În plus, trebuie îmbunătăţit programul de reconstrucţie a locuinţelor şi trebuie lansate proiecte de redresare economică şi socială pentru refugiaţi, având în vedere că mii de refugiaţi nu s-au întors din Serbia.

Privatizarea şantierelor navale – Guvernul croat ar trebui să finalizeze în cel mai scurt timp procesul de restructurare a sectorului naval pentru a îndeplini un criteriu important pentru negocierile de aderare, de care depinde încheierea provizorie a capitolului referitor la concurenţă.

Convingerea populaţiei despre beneficiile aderării – Deputaţii sunt preocupaţi de faptul că majoritatea cetăţenilor croaţi consideră că aderarea ţării lor la UE nu ar fi benefică, potrivit ultimului Eurobarometru. Aceştia îndeamnă autorităţile croate şi societatea civilă să îşi intensifice acţiunile destinate „să îi convingă pe croaţi că fac parte din proiectul european.” – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.