Acasă Uncategorized Bucureşti: Mircea Geoană: Noul acord cu FMI a fost negociat total netransparent

Bucureşti: Mircea Geoană: Noul acord cu FMI a fost negociat total netransparent

DISTRIBUIȚI

98271 – 09022011 – Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a declarat, la finalul întâlnirii pe care Biroul Permanent al Senatului a avut-o, cu reprezentanţii FMI aflaţi în misiune în România, că noul acord pe care statul român îl va semna cu FMI va avea consecinţe economice şi sociale extrem de importante, caracterizând documentul drept un acord “constrângător cu obligaţii certe.” Mircea Geoană a subliniat că acest acord de precauţie a fost negociat într-un mod total netransparent. “Guvernul a păcătuit încă o dată printr-o lipsă totală de transparenţă cu privire la conţinutul acestui acord. Lipsa de transparenţă a guvernat şi această negociere”, a spus preşedintele Senatului.

Mircea Geoană a mai declarat că în urma discuţiilor cu membrii delegaţiei FMI a reieşit că România urmează să intre într-unul dintre cele mai agresive programe de restructurare a părţii de economie care a rămas sub controlul statului român. “Guvernul României se angajează la cea mai agresivă restructurare a sectorului public din ultimii ani de zile. Îndrăznesc să spun că este un efort mai sever şi mai brutal decât ceea ce s-a întâmplat începând cu 1990 în economia românească”, a afirmat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului s-a mai referit şi la o preocupare care există în acest moment cu privire la eficienţa în sfera activităţii guvernamentale şi a politicilor publice. “Credem că aici este o resursă imensă neexploatată, în continuare o risipă imensă pe bani publici, în continuare lipsă de priorităţi reale în selectarea investiţiilor publice”, a spus Geoană.

În ceea ce priveşte măsurile care pot fi luate pentru a relansa economia, Mircea Geoană a spus că există în continuare un răspuns palid legat de relansarea cererii interne, a consumului intern şi a activităţii economice a firmelor româneşti. “În acest acord se anticipează mai degrabă că măsurile de reducere de cheltuieli şi de eficientizare în sfera publică vor conduce indirect către creşterea performanţei interne. Consider şi cred că toţi colegii mei sunt de acord că fără sprijinirea cât mai rapidă a sectorului privat românesc, fără găsirea unor formule de eliminare a arieratelor pe care statul român le are la nivel naţional sau local către firmele din această ţară, fără creşterea consumului intern şi continuând această politică de îngheţare şi de reducere de venituri ale populaţiei va fi extrem de greu să putem să asistăm la creştere economică sustenabilă pentru anii care vin”, a mai adăugat preşedintele Senatului.

Mircea Geoană a mai arătat că mai mulţi senatori şi-au arătat preocuparea faţă de dimensiunea socială a acestui acord. “Atunci când se vorbeşte despre liberalizarea graduală a preţului la energie este evident faptul că va exista o creştere a acestor preţuri şi există semne de întrebare legate de capacitatea statului român de a asista familiile nevoiaşe şi cele care nu-şi pot permite să plătească deja preţuri foarte mari la utilităţile publice. Mi se pare un element de maximă sensibilitate şi va trebui să vedem din partea Guvernului măsuri concrete care să permită atât aducerea sistemului de preţuri din zona energetică mai aproape de cerinţele pieţei europene, cât şi protejarea structurilor de populaţie, destul de numeroase, care nu-şi pot permite preţuri deja foarte mari”, a mai spus preşedintele Senatului.

În ceea ce priveşte sectorul energetic, Mircea Geoană a mai arătat că iniţiativa de a pune bazele unuia sau mai multor campioni energetici este amânată sine die, ceea ce va înseamna continuarea privatizărilor în energie şi chiar închiderea unor unităţi cu randamente scăzute. “Obligaţiile asumate de Guvern trebuie exprimate în mod explicit, fie că este vorba despre sectorul minier, fie că este vorba despre sectorul energetic în general“, a mai spus Mircea Geoană. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.