Acasă Uncategorized Bucureşti: Nici Daniel Morar nu ştie cine e regina din dosarul vămilor

Bucureşti: Nici Daniel Morar nu ştie cine e regina din dosarul vămilor

DISTRIBUIȚI

98697 – 24022011 – Direcția Națională Anticorupție a prezentat joi Raportul privind activitatea desfăşurată în 2010. Potrivit lui Daniel Morar, procurorul şef al DNA, în 2010 au continuat anchetele în dosare complexe, în care demnitari, magistraţi sau şefi din administraţia publică centrală şi locală au fost suspectaţi de fapte de corupţie grave. De asemenea, au continuat trimiterea în judecată a unor astfel de cauze şi pronunţarea unor hotărâri definitive de condamnare a unor persoane cu funcţii publice de nivel înalt şi mediu. Potrivit raportului, în 2010, au fost trimise în judecată 220 de dosare, în care au fost vizați peste 900 de inculpaţi. Aproape jumătate dintre cei trimiţi in judecată – 402 persoane – au ocupat funcţii publice. Printre ei 11 erau demnitari – un prim-ministru, trei miniştri, doi senatori, un deputat, doi secretari de Stat şi doi subprefecţi, dar şi 13 magistraţi

 

 

 

 

 

 

 

 (şase procurori şi şapte judecători, din care opt aveau funcţii de conducere în diferite instanţe şi parchete), 19 avocaţi, 34 de poliţişti, 66 de jandarmi, 18 comisari de Gardă Financiară, patru comisari de Gardă de Mediu, un notar public, in executor judecătoresc, 22 de primari, şase viceprimari, un lider sindical şi un şef de Stat Major General al Armatei.

Importanţa şi complexitatea cauzelor finalizate prin rechizitorii constă şi în valoarea însemnată a prejudiciului cauzat, reţinut în actul de inculpare, respectiv circa 878,8 milioane de lei (echivalent a 210 milioane de euro), fiind dispuse măsuri asigurătorii de peste 315 milioane lei. Calitatea actului de urmărire penală a fost confirmată de creşterea substanţială a persoanelor condamnate definitiv – 154 de inculpaţi (comparativ cu 131 în anul 2009).

În anul 2010 au fost vizibile soluţiile de condamnare a unor persoane cu înalte funcţii publice (un senator, doi primari de municipiu, un preşedinte al ADS şi trei directori ai unor companii naţionale sau regii autonome). 42% din persoanele condamnate execută pedepsele în detenţie (comparativ cu 27% în anul 2009), ceea ce arată o tendinţă de înăsprire a sancţiunilor dispuse de instanţe pentru fapte de corupţie.

Întrebat în legătură cu posibililitatea extinderii anchetei privind corupția în vămi şi către zona politică, dacă ancheta va conduce acolo, Daniel Morar a spus că toți cei implicați vor fi audiați: ”Nu ştiu cine este regina. Este o acțiune fără precedent. Acest dosar este încă în lucru la procurori. Nu putem să lucrăm în ritmul în care doreşte presa”.

Morar a spus că în ancheta privind vămile șeful ANAF nu a fost audiat, dar “o să-i audiem pe toți cei care au legătură cu acest dosar sau cu aceste dosare. Trebuie să aveți pună răbdare. Ancheta nu se face în funcție de cine e regina, de cine e la partid, inculparea se face în funcție de probe. Dacă avem probe îi inculpăm, dacă nu, nu”. Totodată, șeful DNA a mai spus că în această anchetă colaborarea s-a făcut cu Poliția de Frontieră. ”Îmi place să cred că cei de la Ministerul de Interne s-au referit la acțiuni de prevenire. Nu cred că veți auzit vreun procuror care să spună că acțiunile vor continua. Probabil că şi cei de la Ministerul de Interne nu ar trebui să spună că vor continua”, a mai afirmat Morar, în legătură cu o eventuală continuare a anchetelor anticorupție în vămi. – www.prompmtmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.