Acasă Uncategorized Kiev, Ucraina: Republica Moldova a preluat preşedinţia în organizaţia GUAM

Kiev, Ucraina: Republica Moldova a preluat preşedinţia în organizaţia GUAM

DISTRIBUIȚI

98696 – 24022011 – Republica Moldova a preluat astazi preşedinţia în organizaţia “Pentru democraţie şi dezvoltare economică” (GUAM), la Kiev avand loc cea de-a 14-a şedinţă a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor care compun aceasta asociatie. În cadrul acesteia miniştrii de Externe ai Georgiei, Ucrainei, Azerbaidjanului şi Moldovei discuta perspectivele de dezvoltare în cadrul organizaţiei. Iniţial şedinţa era planificată pentru luna ianuarie, însă a fost amanată pentru sfîrşitul lui februarie deoarece în Moldova nu era numit ministrul de Externe.

Ultima şedinţă a Consliului a avut loc în decembrie 2010 în cadrul Summit-ului OSCE la Astana. Atunci miniştrii au examinat procesul de desfăşurare a Planului de acţiuni GUAM pînă la sfîrşitul anului în cadrul preşedinţiei Ucrainei, orientat spre aprofundarea cooperării în domenii. Experţii susţin că unul din motivele renaşterii GUAM este dorinţa fostelor ţări sovietice de a opune rezistenţă Moscovei prin diminuarea dependenţei de resursele energetice din Rusia.

GUAM a fost constituită la 10 octombrie 1997 la summit-ul Consiliului Europei de la Strasbourg. În 1999, la summit-ul NATO de la Washington în organizaţie a intrat Uzbekistan, însă în 2005 la summit-ul de la Chişinău această ţară a părăsit organizaţia „din cauza politizării ei excesive” şi „a lipsei de realizare a componentei economice”. În 2006 la summit-ul GUAM de la Kiev organizaţia a primit denumirea “Pentru democraţie şi dezvoltare economică”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.