Acasă Uncategorized Bucureşti: Preşedintele Băsescu anunţă necesitatea unui set de măsuri pentru creşterea competitivităţii...

Bucureşti: Preşedintele Băsescu anunţă necesitatea unui set de măsuri pentru creşterea competitivităţii României

DISTRIBUIȚI

98711 – 25022011 – Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă, seturile de măsuri care trebuie aplicate pentru creşterea competitivităţii României în raport cu ţările membre UE.

Competitivitatea Uniunii Europene faţă de Statele Unite ale Americii este cu 25% mai mică, în timp ce  competitivitatea României reprezintă 48% faţă de primele 15 state membre UE.

În acelaşi timp, Băsescu a vorbit despre două seturi de măsuri care ar trebui adoptate în acest sens: primul vizează crearea unui mecanism european de stabilitate pentru a preveni orice derapaj in zona euro , iar al doilea vizează competitivitatea.

În cazul primei categorii de măsuri, preşedintele a consideră necesară modificarea imediată a Tratatului de la Lisabona, lucru cu care România este de acord, având obiecţii doar la cheia de distribuţie a contribuţiilor.

Propunerile din cadrul acestor modificări vizează o cheie care ar trebui să ţină cont 50% de PIB şi 50% de populaţie, potrivit şefului statului. Acesta a precizat că România are o contribuţie de 1% la PIB al UE, şi de 4% la populaţia Uniunii. Astfel, aplicarea acestei chei ar putea aduce pentru statul nostru o contributie de 2.5 miliarde la fiecare 100 de miliarde din fodul de intervenţie.

Cel de-al doilea subiect – pactul de competitivitate vizează consolidarea diciplinei fiscale, reflectează puternică în criteriul datoriei publice şi creează un sistem de sancţiuni. De asemenea, pactul va extinde supravegheare economică asupra dezechilibrelor macro-economice şi a competitivităţii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.