Acasă Uncategorized Eurodeputatul Cătălin Ivan critică lipsa de eficienţă a ministrului Educaţiei în lupta...

Eurodeputatul Cătălin Ivan critică lipsa de eficienţă a ministrului Educaţiei în lupta cu abandonul şcolar

DISTRIBUIȚI

98124 – 04022011- Eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de eficienţă a autorităţilor române, coordonate de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, în lupta împotriva abandonului şcolar. Conform deputatului european, aparent, se alocă foarte mulţi bani pentru proiecte de combatere a abandonului, cu toate acestea, doar în anul 2010, rata abandonului şcolar s-a triplat.

”Observ că domnul Funeriu este foarte ocupat în ultima vreme să laude, pe oriunde ţine o cuvântare, o lege a educaţiei care, datorită efectelor sale nocive pentru învăţământ, a putut fi trecută doar cu forţa prin Parlament. În schimb, îi propun actualului ministru al Educaţiei să îşi aloce mai mult timp pentru combaterea abandonului şcolar, având în vedere că situaţia pare să scape de sub control. Cum se face că, deşi se alocă mai mulţi bani pentru combaterea acestei probleme, rata abandonului este pe o creştere constantă? Eu pot trage doar două concluzii, ambele la fel de grave: fie, în realitate, se minte când se spune că sunt alocate fonduri, fie fondurile respective nu ajung unde trebuie”, a arătat Ivan.

Conform unor studii date publicităţii la sfârşitul anului trecut, în România, numărul copiilor săraci a crescut la 350.000, iar rata abandonului şcolar s-a triplat. Astfel, ţara noastră se plasează printre primele cinci ţări din Europa în clasamentul abandonului şcolar. Mai mult de 40.000 de copii părăsesc anual şcoala, majoritatea provenind din mediul rural. Pe de altă parte, alte statistici relevă că, tot în anul 2010, doar numărul proiectelor contractate în cadrul POS DRU, program destinat dezvoltării capitalului uman şi creşterii competitivităţii acestuia, s-a triplat.

„Având în vedere gravitatea problemei abandonului şcolar în România, cât şi modul dubios în care autorităţile române cheltuie banii, consider că avem nevoie de un mecanism de control al modului în care se alocă şi se cheltuie fondurile. La cum arată acum lucrurile, mi se pare că aceşti bani sunt mai degrabă folosiţi pentru combaterea abandonului din partidul PDL decât a abandonului din mediul şcolar”, a ţinut să precizeze europarlamentarul.

Social-democratul a subliniat că lupta împotriva combaterii abandonului şcolar este şi o prioritate europeană, iar România trebuie să facă tot posibilul să se racordeze la planul de acţiuni de la nivelul UE. Comisia Europeană a aprobat luni un plan care va ajuta statele membre să atingă unul din obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020, acela de reducere, până la finalul deceniului, a ratei medii de părăsire timpurie a şcolii în UE, de la nivelul actual de 14,4%  la sub 10%. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.