Acasă Uncategorized Guvernul elvetian a anuntat ca va bloca orice cont care are legatura...

Guvernul elvetian a anuntat ca va bloca orice cont care are legatura cu Mubarak, o masura extrem de dura si fara precedent pentru tara in care secretul bancar este sfant

DISTRIBUIȚI

98383 – 13022011 – In topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume nu se afla nicio persoana cu numele Mubarak, dar cu siguranta ar trebui sa fie. In cei 30 de ani pe care i-a petrecut la conducerea Egiptului, Hosni Mubarak a acumulat o avere care ii va asigura o batranete linistita, chiar daca trebuie sa fuga din tara. Potrivit unor surse din lumea araba citate de ziarul britanic The Guardian, averea familei Mubarak ar fi de cel putin 40 miliarde de dolari si ar putea ajunge chiar si la 70 de miliarde. Asta in conditiile in care cel mai bogat om din lume, Carlos Slim, are 54 de miliarde. Diferenta dintre Hosni Mubarak şi Carlos Slim este ca cel din urma este om de afaceri, in timp ce fostul lider al Egiptului a fost ofiter in fortele aeriene. Dar atunci cand conduci timp de 30 de ani o tara cu o Constitutie suspendata, primesti o parte din orice proiect si afacere care se incheie in tara ta, pornind de la proiectele de dezvoltare a bazinului Nilului si pana la Canalul Suez prin care trece 4% din petrolul lumii. “A putut sa intre in sfera economica si sa beneficieze de pe urma monopolurilor, mitei, taxelor birocratice si nepotismului. A fost un profit garantat”, spune profesorul Amaney Jamal dela Universitatea Princeton.

Daca egiptenii de rand s-ar fi bucurat de banii investiti in tara, Mubarak ar fi stat si mai mult la putere. In schimb, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este de doar 6.200 de dolari, asezand tara pe locul 136 in lume, desi populatia ei este pe locul 16.

Mubarak a incercat sa implementeze o serie de reforme, dar acestea au stagnat din cauza recesiunii globale. Somajul urias in randul tinerilor educati a facut ca milioane de oameni sa iasa in strada si sa ceara schimbarea.

Hosni Mubarak a renuntat la putere in schimbul averii? – Estimarile privind averea lui Hosni Mubarak vor fi totusi greu de verificat sau chiar imposibil. Cu siguranta banii lui nu se afla intr-un seif din ţară, unde asteapta sa fie numarati. In plus, amanarea plecarii de la putere i-a oferit probabil timp sa isi mute si sa isi ascunda o parte importanta a averii.

Guvernul elvetian a anuntat ca va bloca orice cont care are legatura cu Mubarak, o masura extrem de dura si fara precedent pentru tara in care secretul bancar este sfant. De asemenea, bani si in banci din Marea Britanie si sigur a fost destul de viclean pentru a-i trimite si in locuri la care nu s-ar gandi nimeni. Totusi, chiar daca bancile vor lua masuri pentru a-i ingheta conturile, nu inseamna ca banii vor ajunge la poporul egiptean. De fapt, e foarte posibil ca un acord pentru plecarea din tara a familiei fara alte pretentii legate de putere sa ii permita lui Mubarak sa isi pastreze o parte semnificativa a averii. Chiar daca printii sauditi si alti membri ai familiilor regale din Orientul Mijlociu sunt vazuti frecvent petrecand pe Coasta de Azur si alte locuri luxoase, Hosni Mubarak si cei doi fii ai sai au fost mai putin evidenti in aceasta privinta. Totusi, se pare ca detin proprietati luxoase in Londra, New York si Beverly Hills, dar si in statiunea Sharm El Sheikh, unde a si fugit dupa ce si-a dat demisia. De asemenea, Mubarak si-a impartit averea in cercurile politice ale Egiptului, o alta traditie din Orientul Mijlociu. Astfel a reusit sa aiba in jurul sau oameni destul de loiali pentru a rezista la putere timp de 30 de ani. Cei mai importanti oficiali din armata au fost cu siguranta pe lista sa, asta explicand si de ce a plecat linistit spre Sharm El Sheikh si nu a fost alungat din tara sau chiar arestat. Chiar daca nu se mai afla la putere, Mubarak ar putea sa-i controleze in continuare pe oficialii din armata care conduc acum tara prin conexiunile financiare pe care le-a creat. Si daca nu va face el asta, poate viitorul lider al tarii va fi ispitit de resursele tarii la fel ca Mubarak.

Toate acestea trebuie sa dispara, insa, pentru ca Egiptul sa se dezvolte si sa aiba o economie mai sanatoasa si transparenta. Daca banii pe care Mubarak ii folosea in scop personal vor ajunge de data asta la poporul egiptean, atunci Egiptul ar putea deveni in sfarsit o tara prospera si democratica. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.