Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană face o anchetă cu privire la conţinutul noului Cod...

Bruxelles: Comisia Europeană face o anchetă cu privire la conţinutul noului Cod al Muncii pentru a verifica ce este şi ce nu este conform cu legislaţia europeană

DISTRIBUIȚI

99605 – 27032011 – Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, a criticat în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, Codul Muncii recent adoptat de Guvernul Boc prin angajarea răspunderii, considerând că acesta “încalcă dreptul românilor la protecţie socială”. “Nimeni, nici sindicatele, şi nici patronatele nu au solicitat modificarea vechiului Cod şi nici nu sunt de acord cu noile măsuri”, a subliniat Sârbu, afirmând că acest cod nu are drept miză flexibilizarea, ci “politizarea drastică a sectorului public” şi “lovirea brutală a angajaţilor”, prin prevederi precum: eliminarea contractului colectiv de muncă, eliminarea drepturilor sindicatelor, concedierile colective fără plăţi compensatorii. 

Adresându-se plenului Parlamentul European, Daciana Sârbu a subliniat că, prin intermediul noilor reglementări, “guvernul îi transformă în victime tocmai pe cei care muncesc şi care susţin, prin munca lor, efortul disperat de depăşire a crizei”.

În opinia sa, Executivul ar fi trebuit să acţioneze potrivit priorităţilor reale de pe piaţa muncii. “În loc să modifice Codul Muncii, cu un preţ uriaş pentru majoritatea populaţiei active din România, guvernul ar fi trebuit să reducă impozitarea muncii şi să îi stimuleze pe cei care angajează tineri”, crede Daciana Sârbu. Ea subliniază că rata medie de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor din România este de numai 25,5%: “Această realitate se datorează faptului că, în prezent, nu se creează locuri de muncă pentru cea mai activă categorie a populaţiei, şansele pentru absolvenţi sunt reduse, nu există niciun stimul care să determine firmele să angajeze tineri, iar Codul Muncii nu va face decât să înrăutăţească situaţia”.

Săptămâna trecută, grupul europarlamentarilor PSD a avut o întâlnire cu Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune socială. Acesta s-a declarat profund îngrijorat cu privire la problemele dialogului social din România. Comisia Europeană face deja o anchetă cu privire la conţinutul Codului Muncii propus de Guvern, pentru a verifica ce este şi ce nu este conform cu legislaţia europeană, iar Comisarul Andor a informat delegaţia PSD că se ia în calcul inclusiv iniţierea procedurii de infringement pentru România, pornindu-se de la această problemă a absenţei dialogului social. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.