Acasă Uncategorized Bucureşti: Ministerul Sănătăţii vrea să construiască şase spitale regionale de urgenţă în...

Bucureşti: Ministerul Sănătăţii vrea să construiască şase spitale regionale de urgenţă în parteneriat public-privat

DISTRIBUIȚI

98899 – 03032011 – La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind începerea construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat.Noile spitale regionale de urgenţă sunt concepute ca nişte centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. Iniţiatorul doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament) care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului.

Cele şase unităţi sanitare de elită vor fi construite în Cluj, Craiova, Iaşi, Tg. Mureş, Timişoara şi Bucureşti. Costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde euro.

 

 

 

 

 “Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii în infrastructură spitalicească din ultimii 30 de ani care are şanse reale de realizare deoarece finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate construcţia spitalelor regionale din Cluj-Napoca şi Iaşi. În aceste două centre cu tradiţie în medicină există cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească. De exemplu, în Cluj –Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în 25 pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977. Singura clădire mai nouă, dacă o putem numi aşa, este cea care în care funcţionează UPU şi care datează din  2005. La Iaşi există aceeaşi situaţie. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” funcţionează în 13 clădiri care au pavilioane construite începând cu anii 1895, cele mai noi construcţii fiind din 1980. Aici există şi două clădiri folosite de spital care au fost construite în 1732, respectiv 1757”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii va participa în acest parteneriat cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare. Parteneriatele sunt gândite pe termen lung, de 30 de ani.

„Chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent,  într-un spital public”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii estimează că, în termen de 14-16 luni de zile, se va putea demara construcţia unităţilor spitaliceşti, care ar putea dura aproximativ patru ani.

În primă fază, Ministerul Sănătăţii va solicita trecerea terenurilor din domeniul public al judeţelor/localităţilor şi administrarea consiliilor judeţene/locale în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Sănătăţii, prin hotărâri ale consiliilor judeţene/locale. Din cele şase terenuri, doar cel din Bucureşti este în proprietatea publică a statului şi în administrarea ministerului, toate celelalte urmând a fi transferate. După aceasta vor fi realizate studiile de prefezabilitate sau fundamentare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.