Acasă Uncategorized Un prim bilant după dezastrul produs vineri dimineaţa în Japonia: 44 de...

Un prim bilant după dezastrul produs vineri dimineaţa în Japonia: 44 de morţi, nenumăraţi raniţi şi dispăruţi (orele 13,30)

DISTRIBUIȚI

99136 – 11032011 – După cum se ştie, un seism cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter a lovit nord-estul Japoniei. Potrivit postului de radio nipon NHK, primul bilant oficial al catastrofei arata, 44 de morti. Numarul ranitilor este deocamdata necunoscut. Intr-o prima conferinta de presa guvernamentala, premierul Naoto Kan a precizat ca pagubele provocate de seism sunt dezastruoase. Un val seismic de 10 metri a lovit oraşul port Sendai, capitala prefecturii Myiagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului de vineri. Apele au măturat totul în cale chiar şi clădiri aflate în flăcări după cutremur. Potrivit imaginilor transmise de CNN,

 

 

 

 

 

 

un torent de noroi şi rămăşite de clădiri, maşini, vegetaţie înaintează spre interiorul insulei. Un alt val uriaş se îndreaptă către coastele japoneze. O alertă de tsunami a fost emisă deja şi pentru alte ţări şi regiuni din Pacific, între care Rusia, nordul insulelor Mariane şi Guam, Taiwan şi Indonezia.

Un tsunami de patru metri înălţime a fost observat în prefectura Iwate şi a provocat pagube la Kamaishi, după seismul cu magnitudinea de 8,9 care a afectat vineri Japonia. Vase militare de la baza Yokosuka au primit ordin să plece spre prefectura Miyagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului, relatează agenţia Kyodo. De asemenea, Ministerul Apărării a trimis opt avioane de luptă pentru a survola zona afectată. Trenurile şi garniturile de metrou din Tokyo au fost blocate.

Un incendiu puternic a izbucnit la o rafinărie din preferctura Chiba, aflată la nord-est de Tokyo, după cutremur. Pista aeroportului din Sendai a fost acoperită de tsunami, iar televiziunile transmit imagini cu oameni care s-au urcat pe acoperisul principalei clădiri a aeroportului, care este înconjurată de ape. La suprafaţă nu se zăresc decât câteva maşini din ceea ce probabil a fost parcarea aeroportului. De asemenea, aeroportul internaţional Narita din capitală a fost închis temporar, iar oamenilor li s-a cerut să evacueze terminalele. Guvernul japonez le-a ordonat autorităţilor să se pregătească pentru a accepta ofertele de asistenţă străină în urma seismului de vineri. De asemenea, autorităţile verifică situaţia cetăţenilor străini, transmite agenţia NHK. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.