Acasă Uncategorized Bucureşti : ANSVSA începe o amplă campanie de vaccinare antirabică la vulpi

Bucureşti : ANSVSA începe o amplă campanie de vaccinare antirabică la vulpi

DISTRIBUIȚI

99958 – 07042011 – În perioada 1 mai – 30 iunie 2011, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cu participarea directă a medicilor veterinari şi a celorlalţi specialişti din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Alba, Bihor, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Caraş-Severin, Harghita, Hunedoara, Sălaj, Sibiu, Satu-Mare şi Timiş, desfăşoară campania de vaccinare antirabică la vulpi în judeţele respective. Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, aprobat prin HG 55/2008.

În cadrul campaniei, vaccinul antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, în cantitate totală de 1.910.860 doze, va fi răspândit pe o suprafaţă totală de 94.293 km2, pe teritoriile judeţelor sus-menţionate. Din cantitatea totală de momeli vaccinale, cea mai mare parte – 1.885.860 doze, este destinată distribuirii aeriene, restul de 25.000 de momeli fiind destinate distribuirii manuale.

Administrarea aeriană a vaccinului presupune, practic, distribuirea a 20 momeli vaccinale/km2, din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti.

În cadrul campaniei este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se vor distribui materiale informative de avertizare a populaţiei. Aceste materiale vor fi distribuite populaţiei înainte cu şapte zile de începerea campaniei de vaccinare, pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.

Începând cu anul 1939, răspândirea epizootică a rabiei a început din Polonia, avansând cu 20 până la 60 km pe an spre toate ţările europene. 83% din cazurile raportate în anul 1995 au fost semnalate la vulpe, care este cel mai important rezervor şi vector de virus.

Având în vedere pericolul reprezentat de rabie, Statele Membre au demarat planuri de vaccinare antirabică cu momeli vaccinale, în urma cărora incidenţa acestei boli a scăzut mult. Vaccinarea la vulpi a fost completată cu o politică de supraveghere întărită a mişcărilor animalelor de companie.

Conform Regulamentului (CE) nr.998/2003, niciun animal de companie nu poate circula în spaţiul european fără a fi identificat prin tatuare sau microcipare, fără a poseda paşaport şi carnet de sănătate, în care sunt specificate, sub semnătura medicului veterinar toate vaccinările antirabice şi alte vaccinări obligatorii.

În 2008 a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 55, prin  care a fost aprobat programul strategic pentru supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România. Necesitatea emiterii actului normativ respectiv a apărut ca urmare a creşterii numărului de cazuri de rabie în populaţia de vulpi din fondul forestier naţional.

Au existat încercări de vaccinare manuală, “la vizuină”, care au redus incidenţa bolii, însă explozia numărului de vulpi, precum şi renunţarea la vânătorile organizate de vulpi, acestea nemafiind rentabile, au dus la dezvoltarea endemică a rabiei în ţara noastră.

Prin Decizia nr.712 din 23 noiembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat proiectul înaintat de România, în valoare de 5.000.000 euro, suma necesară vaccinării întregului teritoriu.

Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75%, condiţionată de vaccinarea antirabică la vulpi pe 100% din teritoriul României. Menţionăm faptul că România se află pe locul doi în UE privind suma aprobată pentru cofinanţare pentru programul de vaccinare antirabică la vulpi pentru anul 2011, după Polonia, cu 6.500.000 euro. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.