Acasă Uncategorized Bucureşti: Senatul a aprobat trecerea CNAS sub control parlamentar

Bucureşti: Senatul a aprobat trecerea CNAS sub control parlamentar

DISTRIBUIȚI

99925 – 06042011 – Propunerea legislativa prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) devine institutie publica autonoma si functioneaza sub control parlamentar a fost adoptata miercuri de Senat.

Propunerea legislativa, care a fost initiata de parlamentari reprezentand toate grupurile parlamentare, a fost aprobata cu 61 de voturi pentru, 13 impotriva si 32 de abtineri,

Astfel, Parlamentul va fi institutia care va numi presedintele CNAS, din randul membrilor Consiliului de Administratie al Casei, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, pentru un mandat de 7 ani, instituindu-se totodata obligativitatea ca reprezentantii Casei sa prezinte anual Parlamentului un raport de activitate.

In ce priveste numirea celorlalti membri ai CA al CNAS – trei dintre acestia sunt numiti de seful Guvernului, la propunerea ministrului Sanatatii, a celui al Muncii si a celui al Finantelor, patru sunt desemnati de partidele politice parlamentare, la propunerea Parlamentului, opt membri sunt propusi de confederatiile patronale si sindicale, iar doi sunt numiti de comisiile de specialitate din Parlament la propunerea Consiliului National al Persoanelor Varstnice.

De asemenea, o alta modificare a legii nr.95/2006, aprobata miercuri de plenul Senatului, vizeaza faptul ca ANAF va colecta contributia de asigurari de sanatate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, controlul colectarii realizandu-se tot de catre Parlament. Potrivit propunerii legislative, sumele colectate in contul Fondului vor fi „in permanenta la dispozitia CNAS”.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.