Acasă Uncategorized Comisia de mediu a Parlamentului European stabileşte reguli mai clare pentru etichetarea...

Comisia de mediu a Parlamentului European stabileşte reguli mai clare pentru etichetarea alimentelor

DISTRIBUIȚI

100316 – 20042011 – Etichetarea alimentelor ar trebuie sa includă informaţii nutriţionale clare, cum ar fi „trans” – grăsimile artificiale, precum si ţara de origine, susţin deputaţii europeni în Comisia de mediu.Comisia Economică a Parlamentului European a amendat proiectul legislativ la nivel european pentru a se asigura că etichetarea este uşor de citit, nu cuprinde informaţii neclare, şi furnizează toate informaţiile necesare pentru a facilita o alimentaţie informată. 

Proiectul de legislaţie europeană votat în a doua lectură de Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară îşi propune să modernizeze , simplifice şi să clarifice etichetarea alimentelor în UE .

Etichetare nutriţională obligatorie şi mai clară a alimentelor – Deputaţii au cerut ca informaţiile nutriţionale esenţiale, cum ar fi conţinutul energetic, cantitatea de grăsimi saturate, de carbohidraţi, zahăr si sare să fie indicate în forme mai clare pe alimente. La această listă au adăugat categoria grăsimilor trans artificiale (versiunea propusa de Consiliul de Miniştri propunea iniţial sa se facă doar pe bază voluntară).

Etichetarea suplimentară a cărnii şi indicarea clară a „alimentelor-imitatie”, pentru a se pune capăt informării eronate – Etichetele de carne trebuie să indice locul de provenienţă al animalului, felul în care animalul a fost crescut şi sacrificat, iar carnea rezultată din asamblarea unor părţi de carne diferite trebuie etichetate clar sub formă de „carne asamblată”. Deputaţii au insistat ca trebuie oprite etichetările care creează impresia că e vorba de alte alimente. Atunci când un ingredient a fost înlocuit, acest lucru trebuie indicat clar pe eticheta produsului.

Comisia a aprobat propunerile cu 57 de voturi favorabile, 4 împotrivă şi o abţinere, dând raportorului Renate Sommer (PPE, DE) un mandat puternic să negocieze cu Consiliul de Ministri pentru votul din plenul Parlamentului din iulie 2011.

Odată ce se adoptă legislaţia, industria alimentară va avea 3 ani pentru a se adapta regulilor adoptate. Vor mai avea doi ani în plus, deci 5 ani în total, pentru a aplica în întregime regulile privind declaraţia nutriţională. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.