Acasă Uncategorized Geoana, la summitul de la Kiev pentru energia nucleara

Geoana, la summitul de la Kiev pentru energia nucleara

DISTRIBUIȚI

100264 – 19042011 – Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, va reprezenta România la Summitul organizat la Kiev cu tema “Utilizarea sigură şi inovativă a energiei nucleare”, în perioada 19-22 aprilie. Evenimentul este organizat în condiţiile în care în acest interval se împlinesc 25 de ani de la tragedia de la Cernobîl.

Conferinţa, care se bucură de participare la nivel înalt, îşi propune să utilizeze lecţiile învăţate în urma accidentului de la Cernobîl pentru a asigura siguranţa exploatării energiei nucleare şi a altor tehnologii potenţial periculoase, precum şi pentru a asigura protecţia sporită a populaţiei şi a mediului de efectele unor potenţiale accidente. Summitul de la Kiev este deosebit de important în condiţiile în care în toată lumea se ridică noi şi noi întrebări referitoare la securitatea nucleară în urma accidentului de la centrala din Fukushima. România va avea la acest summit reprezentare de nivel înalt, prin participarea celui de-al doilea om în stat în ierarhia constituţională.

Organizatorii îşi propun ca prin acest summit să dezbată unele subiecte de actualitate în ceea ce priveşte energia nucleară. Printre temele principale ale discuţiilor se numără  subiecte precum: aspecte care ţin de securitatea nucleară, riscuri nucleare şi radioactive, dezvoltarea sistemelor pentru prevenirea şi reacţionarea în cazul accidentelor nucleare, asigurarea protecţiei radioactive şi a protecţiei populaţiei în condiţiile expunerii la radiaţii în urma accidentelor nucleare, precum şi dezvoltarea economică şi socială a zonelor afectate de accidentul de la Cernobîl, ca modele de succes în ceea ce priveşte învingerea stereotipurilor şi atragerea investitorilor în respectivele zone.

La summit vor fi participanţi din statele membre UE, ţările G8, Belarus, Rusia, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană, precum Joao Manuel Barroso – preşedintele Comisiei Europene, Ban Ki-moon – secretarul general al Naţiunilor Unite, Bronislaw Komorowski – preşedintele Poloniei, François Fillon – prim-ministrul guvernului Franţei, Iveta Radicova – prim – ministrul guvernului Slovaciei, Josef Pröll – vicecancelarul guvernului Austriei, Zhang Dejiang – vicepremierul guvernului Chinei, Karen Ellis – ministrul pentru Resurse Naturale din Canada şi Christopher Huhne – mnistrul energiei şi schimbărilor climatice din Marea Britanie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.