Acasă Uncategorized Orăştie: Patron de firmă cercetat pentru trafic cu obiecte de patrimoniu furate...

Orăştie: Patron de firmă cercetat pentru trafic cu obiecte de patrimoniu furate din Sarmisegetusa Regia

DISTRIBUIȚI

100438 – 27042011 –  Poliţiştii au descins la sediul societăţii comerciale aparţinând unui hunedorean de 54 de ani, din Orăştie, unde au găsit zeci de artefacte de origine dacică, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre 44 de obiecte ce aparţin patrimoniului cultural naţional, unelte şi arme din fier: 12 topoare cu braţe în cruce, 23 săpăligi de formă trepezoidală cu gaură de înmănuşare, trei tesle de diferite dimensiuni, două ciocane masive de formă paralelipipedică, o coasă fragmentară, un capăt de unealtă agricolă cu gaură de înmănuşare, o secure cu semn de poanson şi o dăltiţă îngustă de formă dreptunghiulară.

Percheziţiile efectuate la sediul firmei din Orăştie au fost făcute de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Alba –Iulia, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba –Iulia. „Din cercetări a rezultat că bunurile arheologice recuperate au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument înscris pe lista UNESCO, făcând obiectul comerţului ilicit de pe piaţa neagră a antichităţilor. Artefactele au fost ridicate în vederea confiscării”, se arată într-un comunicat de presă emis de poliţia din Alba –Iulia.

Patronul din Orăştie, la sediul firmei căreia s-au găsit artefactele dacice, este cercetat acum penal pentru nerespectarea regimului de ocrotire a bunurilor de patrimoniu. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, bărbatul este anchetat într-un dosar mai amplu, instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba -Iulia, care vizează o reţea ce sustrăgea obiecte de patrimoniu din siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi le vindea apoi pe piaţa neagră. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.