Acasă Uncategorized Slovacia: Oficialii slovaci mulţumesc din nou Armatei Române pentru eliberarea Bratislavei din...

Slovacia: Oficialii slovaci mulţumesc din nou Armatei Române pentru eliberarea Bratislavei din primăvara anului 1945

DISTRIBUIȚI

99878 – 05042011 – Ambasadorul României în Republica Slovacă, Florin Vodiţă, a participat luni la ceremonialele de depuneri de coroane din Bratislava şi Piestany, cu ocazia aniversării a 66 de ani de la eliberarea celor două oraşe de către armata română şi armata sovietică.

Evenimentele au fost organizate de primăriile celor două oraşe, în cooperare cu Comitetele regionale ale Uniunii luptătorilor antifascişti şi Forţele armate ale Republici Slovace,

La ceremonialul de depunere de coroane din Bratislava au participat înalţi demnitari slovaci, numeroşi membri ai guvernului, parlamentari şi euro-parlamentari slovaci, primarul Bratislavei şi alte autorităţi locale, ambasadori acreditaţi în R. Slovacă, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai asociaţiilor de veterani şi un numeros public.

În alocuţiunile rostite, oficialii slovaci au mulţumit armatei române pentru importanta contribuţie avută la eliberarea Republicii Slovace în primăvara anului 1945.

În oraşul Piestany, la ieşirea de nord a oraşului (Zilinska cesta), vis-a-vis de aeroportul militar, se găseşte un monument comemorativ dedicat militarilor români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea oraşului. Monumentul este alcătuit dintr-un postament din baza căruia se ridică o cruce impunătoare (h = 2,5 m). Pe placa dreptunghiulară, acoperită cu plăci de marmură, este aplicată o cruce înaltă din fier forjat. Deasupra crucii este înscris cu litere metalice „1944 – 1945“, iar la baza ei se află un cerc din fier forjat pe care scrie „România“. Lateral stânga/dreapta sunt fixate plăci pe care sunt menţionate unităţile române care au luptat pentru eliberarea localităţii. Monumentul a fost realizat de artistul român E. Ciuca şi aminteşte de importanta contribuţie a militarilor români la eliberarea oraşului Piestany în aprilie 1945. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.