Acasă Uncategorized Bucuresti: Lotul Naidas, in instanţă

Bucuresti: Lotul Naidas, in instanţă

DISTRIBUIȚI

101133 – 19052011 – Procurorii DNA au trimis in instanță 55 ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontier și lucrători vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş (Caraş-Severin) şi persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.

În februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a 4 ofiţeri de poliţie de frontieră, 20 de agenţi de poliţie de frontieră şi 5 lucrători vamali, toţi din cadrul P.T.F. Naidăş. Ulterior, faţă de 36 de inculpaţi, instanţele de judecată au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş, jud. Caraş-Severin, vameşii şi poliţişti de frontieră, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ”au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi material”.

Angajații PTF Naidăş au primit de la traficanții de ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a permite introducerea, ilegal, în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Pentru ca funcţionarii cu atribuţii de serviciu în zona frontierei să nu denunţe şi să nu constate infracţiuni sau contravenţii, traficanţii de ţigări „achitau” aproximativ 50 de euro pentru un bax cu ţigări, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se „încasau” sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură. În interiorul grupului infracţional, banii primiţi de fiecare membru depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea pe tură, astfel încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o sumă mai mare, spre deosebire de ceilalţi. Între membrii grupului format exista o preocupare constantă în protejarea reciprocă, aspect ce rezidă în faptul că, deşi conform competenţelor specifice lucrătorilor vamali şi de poliţie aveau obligaţia să sesizeze încălcările legii pe care le constatau, aceştia acţionau în comun pentru obţinerea foloaselor. În situaţia în care lucrătorii vamali, speriaţi de iminenţa unui control, au refuzat să primească mită, au făcut acest lucru poliţiştii de frontieră, pentru ca finalmente banii să se împartă în mod egal.

În cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Această operaţiune de împărţire a banilor se realiza inclusiv în locuri expuse privirilor unor potenţiali martori (de exemplu în tonetele vameşilor), de unde reiese că inculpaţii nu se temeau că vor fi descoperiţi.

În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, poliţiştii de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi. De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate. În ceea ce-l priveşte pe şeful PTF Naidăş, acesta a aderat la grupul infracţional organizat, beneficiind, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii.

Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe.

La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominantă în cadrul grupului de vameşi, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate.

Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.