Acasă Uncategorized Bucureşti: Alegerile interne din PDL, în linie dreaptă

Bucureşti: Alegerile interne din PDL, în linie dreaptă

DISTRIBUIȚI

100876 – 11052011 – Cu patru zile înainte de congresul care va desemna noua conducere a PDL, comisia pentru alegerile interne a validat lista candidaturilor la funcţiile de vârf din cadrul partidului. Pe lângă cele trei candidaturi la şefia PDL, (Boc, Blaga şi Paleologu), şapte democrat-liberali se vor înfrunta pentru unul dintre cele patru posturi de prim-vicepreşedinte: trei din tabăra Boc: (Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Teodor Baconschi), trei din gruparea lui Blaga (Sorin Frunzăverde, Cristian Boureanu şi Constantin Ostaficiuc), plus candidatul la preşedinţie, Theodor Paleologu. 39 de candidaţi s-au înscris pentru unul din cele 15 posturi de vicepreşedinte. Printre aceştia se numără şase miniştri: Elena Udrea (Turism), Anca Boagiu (Transporturi), Traian Igaş (Interne), Theodor Baconschi (Externe), Daniel Funeriu (Educaţie), Ion Ariton (Economie). În ceea ce priveşte statistica pe tabere,

 

 

 

situaţia este şi aici echilibrată 18 candidaţi sunt de partea lui Blaga, iar 16 candidaţi în tabăra lui Boc, în timp ce cinci candidaţi afişează o poziţie neutră. Funcţia de secretar general este dorită de către trei lideri ai PDL: preşedintele Organizaţiei Buzău, Cezar Preda, susţinător al lui Blaga, şeful filialei Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, semnatar al moţiunii lui Boc şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, deputatul Sulfina Barbu.

Odată intrate în linie dreaptă, alegerile din PDL mai au oficial o singură necunoscută: modalitatea în care se va derula votul din acest weekend. Disputa legată de prezentarea la urne are ca miză influenţa pe care cele două tabere principale o pot folosi asupra delegaţilor. Aflat la capătul unei campanii în care a încercat să atragă de partea sa majoritatea liderilor de filiale, preşedintele PDL Emil Boc cere răspicat aplicarea modalităţii de vot pe organizaţii judeţene. Conform dorinţei lui Boc, exprimarea votului ar urma să se facă, pe rând, organizaţie cu organizaţie, astfel încât delegaţii să fie grupaţi la urne în funcţie de judeţul din care provin.

Împotriva acestei practici este însă Vasile Blaga care doreşte ca votul să fie exprimat în ordine alfabatică, astfel încăt să fie eliminate posibilele presiuni din partea liderilor de organizaţii. Cele două părţi au avut o primă confruntare e această temă în Biroul Permanent din această săptămână. Surse participante la discuţii au precizat pentru gândul că premierul a respins din start varianta votului alfabetic, argumentând că alegerile pe filiale au stat şi la baza precedentului congres. Deşi, nu a avut un schimb de replici direct cu Vasile Blaga, Boc a fost contrat de deputatul Cătălin Croitoru care i-a reproşat premierului lipsa de fair-play. Soluţia pentru împăcarea celor două tabere a venit din partea Sulfinei Barbu, preşedintele comisiei pentru alegerile interne, care a propus o variantă mixtă: organizarea votului pe grupe a câte trei judeţe, în interiorul cărora opţiunile să fie exprimate în ordine alfabetică. Aceptată în principiu în interiorul Biroului Permanent, propunerea Sulfinei Barbu urmează să fie rediscutată, miercuri, în şedinţa finală a comisiei.

Cert este că pentru Convenţia Naţională ce va avea loc la Palatul Parlamentului vor exista 15 secţii de votare şi 26 de urne. Pregătirea sălii pentru congres a început încă de marţi, organizatorii trasând o schemă simplă: pentru a vota, delegaţii se vor deplasa înspre spatele sălii „Alexandru Ioan Cuza”, iar după exprimarea opţiunii vor părăsi încăperea prin Sala „I.G. Duca”. Urnele vor fi transparente, iar în dreptul acestora va fi postat câte un membru din partea fiecărei moţiunilor concurente. Pentru fiecare vot introdus în urnă este destinat în medie un minut, estimându-se că durata unui tur va atinge o oră. – www.promptmedia.ro, sursa – Gândul.info

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.