Acasă Uncategorized Bucureşti: Ministru Botiş și-a secretizat conflictele de interese

Bucureşti: Ministru Botiş și-a secretizat conflictele de interese

DISTRIBUIȚI

 – 100721 – 06052011   Institutul pentru Politici Publice (IPP) condamnă deciziile netransparente şi contrare legislaţiei româneşti privind liberul acces la informaţii de interes public emise de către fosta conducere a Ministerului Muncii împreună cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional de Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU).

“Înainte de plecarea din fruntea Ministerului Muncii, cel care răspundea de Autoritatea de Management a Fondurilor Structurale din domeniul muncii, fostul ministru Ioan Botiş, adopta Ordinul nr. 1301/2011 şi bloca practic accesul la toate informaţiile din contractele de finanţare POSDRU, inclusiv la cele din proiectul Şansă la demnitate!, în care era implicată soţia şi pentru care este

 cercetat pentru conflict de interese.

 

Ordinul este adoptat în 4 aprilie 2011, după ce în data de 1 aprilie a.c., Institutul pentru Politici Publice adresase o solicitare de informaţii de interes public către AMPOSDRU pentru a obţine copii ale contractelor proiectelor finanţate, rapoartelor de evaluare ale POSDRU, dosarelor de licitaţie, listei evaluatorilor proiectelor etc. După solicitarea IPP, Ministrul Muncii şi şefa Autorităţii de Management clasificau toate aceste informaţii, ca şi alte categorii de date ce sunt publice în orice ţară civilizată – ofertele de licitaţie, dosarele de achiziţie, corespondenţa aferentă procesului de selecţie, dosarele cererilor de rambursare, dosarele de plată TVA, registrele de debitori, registrul de ieşire corespondenţă etc.

Cerem premierului României să anuleze Ordinul 1301/2011 şi să permită oricărei persoane interesate să aibă acces la informaţii care derivă din folosirea fondurilor europene nerambursabile, acestea fiind fonduri publice care trebuie cheltuite transparent.

Gestul ministrului Botiş reprezintă un abuz incalificabil împotriva principiilor fundamentale stabilite prin Constituţie şi prin legea privind liberul acces la informaţii de interes public. În acelaşi timp, ordinul său ne arată modul în care autorităţile Statului care sunt implicate în managementul fondurilor europene au tendinţa de a interpreta discreţionar prevederile Regulamentului Comisiei Europene aplicabil fondurilor structurale. Institutul pentru Politici Publice a sesizat deja Comisia Europeană şi ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene la Bucureşti cu privire la abuzurile care se comit la nivelul Autorităţii de Management prin aceste practici şi va ataca în instanţă Ordinul ministrului nr. 1301/4 aprilie 2011, dacă nu va fi anulat de premier”, precizează un comunicat al IPP. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.