Acasă Uncategorized Republica Moldova: Pentru destrămarea României se luptă pe toate fronturile

Republica Moldova: Pentru destrămarea României se luptă pe toate fronturile

DISTRIBUIȚI

101164 – 20052011 – Partidul politic „Patrioţii Moldovei” a lansat miercuri un apel către comunitatea mondială, solicitând înapoierea Patriei-mamă – Moldovei – a tuturor teritoriilor istorice ale statului moldovenesc, aflate în componenţa României. Potrivit Newsmoldova, Mihail Garbuz, preşedintele partidului, a declarat la conferinţa de presă din capitala Moldovei că ”partidul Patrioţii Moldovei, care întruneşte ideologic patrioţii Moldovei de pe amblel maluri ale Prutului, în mod conştient îşi asumă iniţiativa şi anunţă iniţierea procesului între naţiuni de rechemare unilaterală a tuturor semnăturilor şi angajamentelor, asumate de autorităţile Moldovei în timpul creării statului cu denumirea România”. El a explicat că este vorba despre rechemarea semnăturilor din 1859 a documentului despre unirea a două principate – Moldovei, care şi acum este regiune în estul României, între Carpaţii de Est în vest şi rîul Prut în est, şi Valahia într-un stat unitar. În anul 1866 el a fost numit România.

 

 

 

 

După războiul ruso-turc din 1877-1878 România a fost declarată stat independent. În acest mod, sub influenţa Austro-Ungariei şi Franţei a fost creat un stat-tampon, scopul principal al căruia era contracararea influenţei Rusiei în Balcani.

 „Iniţiind procesul retragerii Moldovei din cadrul acestor acorduri poporul moldovenesc în acest mod anunţă începutul procesului „de destrămare” a statului „România”, care a încălcat angajamentele acordului şi n-a îndreptăţit speranţele şi aspiraţiile poporului Moldovei”, – a explicat Garbuz.

 El a menţionat de asemenea că astăzi România „s-a epuizat ca sens” şi a venit timpul, când este necesară divizarea internaţională a ţării după criteriul naţional. „Popoarele, care se află în componenţa României, trebuie să se autodetermine singure – în care anume state  ele doresc să-şi realizeze viitorul. Poporul moldovenesc este devotat întru totul Patriei sale şi, cu toate încercările dure şi fără precedent ale forţelor proromâne, niciodată nu va deveni satelit al unei formaţiuni create artificial, cum este România”, a mai spus Garbuz, citat de Novosti Moldova. „Inițiind procesul retragerii Moldovei din cadrul acestor acorduri poporul moldovenesc în acest mod anunță începutul procesului de destrămare a statului România, care a încălcat angajamentele acordului și n-a îndreptățit speranțele și aspirațiile poporului Moldovei”, a explicat Garbuz. El a menționat că, în prezent, România „s-a epuizat ca sens” și a venit timpul divizării internaționale după criteriul național. „Popoarele, care se află în componența României, trebuie să se autodetermine singure – în care anume state ele doresc să-și realizeze viitorul. Poporul moldovenesc este devotat întru totul Patriei sale și, cu toate încercările dure și fără precedent ale forțelor proromâne, niciodată nu va deveni satelit al unei formațiuni create artificial, cum este România”, a mai spus Garbuz, citat de presa de la Chișinău.

Conform statutului partidului, printre obiectivele formațiunii se numără ”întărirea statalității moldovenești, consolidarea societății multinaționale moldovenești în spiritul conceptului: “Republica Moldova este Patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi”, afirmarea temeliilor istorice, etnice, politice și de drept, a tradițiilor de stat de sine stătător ale Moldovei”. De asemenea, membrii acestui partid mai sussțin „restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova, luând în considerație cele mai largi doleanțe ale populației din raioanele moldovenești din stânga Nistrului, inclusiv la nivel de structuri politico-administrative supreme, cerințe care nu ar știrbi prin nimic suveranitatea și integritatea Moldovei, statutul ei de reprezentat plenipotențiar unic al Statului Moldovenesc în circuitul internațional”. Partidul a apărut inițial ca o mișcare social-politică, ale cărei baze au fost puse în 2007 de Vasile Stati, un apropiat al liderului comunist Vladimir Voronin. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.