Acasă Uncategorized Bruxelles: O mai bună integrare economică – soluţie pentru prevenirea unor viitoare...

Bruxelles: O mai bună integrare economică – soluţie pentru prevenirea unor viitoare crize în UE

DISTRIBUIȚI

– 101465 – 02062011 – Deputaţii europeni din cadrul Comitetului Special pentru Criza Financiară, Economică şi Socială (CRIS) au aprobat un raport, prin care se solicită o mai bună integrare europeană economică şi politică, ca soluţie pentru prevenirea unei viitoare crize economice.

Raportul CRIS propune ca statele membre să îşi mărească contribuţia la

 bugetul Uniunii Europene (UE) pentru următoarea programare bugetară, cu un procent de 5% -10% din Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, europarlamentarii consideră că este necesară o mai bună armonizare fiscală, ca răspuns pentru criza financiară.

 

 

Deputatul Wolfgang Klinz, preşedintele CRIS, a declarat că singura modalitate de a preveni viitoare crize este aceea de a continua procesul de îmbunătăţire a integrării europene. „Europa are nevoie de o abordare nouă şi de o întărire a cooperării pentru viitor, dacă doreşte să-şi  menţină sau să îşi îmbunătăţească poziţia” în lume, a apreciat parlamentarul european.

Preşedintele CRIS a declarat, de asemenea, că o politică monetară comună „nu poate fi menţinută” fără a fi susţinută de alte norme bine armonizate privind politicile sociale şi economice.

Solicitările CRIS includ crearea unei trezorerii comunitare, care ar fixa politicile economice ale UE şi ar favoriza transformarea Mecanismului European de Stabilizare (European Stability Mechanism – ESM), într-o Agenţie Europeană de Datorii.

Deputaţii europeni sprijină consolidarea pieţei unice şi crearea unor obligaţiuni europene, ce ar putea fi folosite drept finanţare pentru proiectele de îmbunătăţire a infrastructurii transfrontaliere.

Othmar Karas, europarlamentar austriac de centru-dreapta, a admis că obiectivele sunt greu de atins, dar situaţia actuală a UE necesită o acţiune drastică. „Este un program pe termen lung, care trebuie să înceapă cât mai curând posibil”, a declarat europarlamentarul Karas.

Klinz a menţionat că sarcina CRIS nu a fost să aducă propuneri legislative, ci mai degrabă un set de  idei cu privire la modul în care UE ar putea preveni viitoare calamităţi economice.

Raportul urmează să fie dezbătut de Parlamentul European în luna iulie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.