Acasă Uncategorized Bucureşti: 30 de membri ai unui grup specializat în infracţiuni informatice, trimişi...

Bucureşti: 30 de membri ai unui grup specializat în infracţiuni informatice, trimişi în judecată

DISTRIBUIȚI

101673 – 09062011- 30 de persoane, cu vârste între 19 si 42 de ani, acuzate de infractiuni informatice au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT. Conform procurorilor, între 2009 si 2010, doi dintre cei acuzati – Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvaţ – au constituit un grup la care au aderat peste 40 de persoane, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, prin atacuri asupra unor sisteme informatice si prin folosirea frauduloasa a datelor informatice, obtinând în acest mod beneficii materiale substanţiale.Inculpaţii au accesat fara drept sisteme informatice apartinand furnizorilor de servicii telefonie prin Internet din tari precum Romania, Rusia, China, Australia, Peru, prin folosirea unui program scanner in scopul obtinerii datelor ( user si parola pentru contul Voip)  si au initiat  apeluri de pe conturile VoIP catre numerele cu suprataxa din tari precum Austria, Zimbabwe, Bulgaria, Somalia.  Pentru apelarea numerelor cu suprataxă, membrii grupării au obţinut bonusuri, în funcţie de numărul de minute si valoarea apelului pe minut

(cu titlu de exemplu, la un tarif de 1 euro/ minut, câştigul era de 0,10 euro).

        În cursul lunii februarie 2010, liderii grupării, inculpaţii Zlate şi Ciuvaţ au constituit o societate comercială, având sediul in Belize, şi au încheiat direct contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului, prin eliminarea intermediarilor.

        Totodată, inculpaţii au utilizat această societate in scopul disimularii originii ilicite a sumelor de bani rezultate din activitatea infractionala desfăşurată.

        Membrii grupării au efectuat, în maniera descrisă, milioane de apeluri catre numere  cu suprataxa din diverse state.

        Valoarea totală a prejudiciului creat este de 11.000.000 de dolari. Din aceasta sumă, peste 500.000 dolari reprezintă beneficiul realizat de către inculpaţii trimişi în judecată.

        În sarcina inculpaţilor, procurorii DIICOT au reţinut săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii uneia din infracţiunile prev. de art. 42 – 45, prev. de art. 46 alin.2  din Legea nr. 161/2003 si cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice in scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.