Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul a adoptat taxarea inversă pentru livrarea, în interiorul ţării, a...

Bucureşti: Guvernul a adoptat taxarea inversă pentru livrarea, în interiorul ţării, a cerealelor şi plantelor tehnice

DISTRIBUIȚI

– 101431 – 01062011

– Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal şi a altor prevederi financiar-fiscale, act normativ prin care se va pune în aplicare taxarea inversă pentru livrarea în interiorul ţării a unor bunuri din sectorul comercializării cerealelor şi plantelor tehnice. Se va aplica taxarea inversă pentru o perioadă de doi ani – până la 31 mai 2013 – pentru următoarele categorii de cereale şi plante tehnice: grâu, secară, orz, porumb, soia, rapiţă, floarea-soarelui şi sfeclă de

 

 

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat, de asemenea, că taxarea inversă este o metodă de reducere a evaziunii fiscale în domeniul TVA, arătând că o manieră similară de taxare se aplică deja şi în ceea ce priveşte  deşeurile, masa lemnoasă, materialele lemnoase şi transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Gheorghe Ialomiţianu a explicat, de asemenea, că: “noi avem o particularitate faţă de alte ţări, pentru că aceste cereale şi plante tehnice se achiziţionează în ceea mai mare parte de la producătorii agricoli, persoane fizice care nu sunt plătitoare de TVA. În mod concret, multe firme achiziţionează aceste bunuri de la persoane fizice, iar pe lanţ aceste firme dispar şi statul este prejudiciat”.

Potrivit estimărilor prezentate de ministrul Finanţelor, aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a unor bunuri din sectorul comercializării cerealelor şi plantelor tehnice va determina creşterea colectării bugetare, astfel: cu 240 de milioane de lei pentru anul 2011, cu 410 milioane de lei pentru 2012 şi cu 170 de milioane de lei pentru primele 6 luni ale anului 2013, perioadă pentru care se va aplica Ordonanţa de Urgenţă. Potrivit  actului normativ, prin aplicarea taxării inverse, furnizorul nu va mai factura cu TVA către clientul său, iar acesta din urmă va înscrie taxa aferentă achiziţiei în decontul de TVA ca taxă colectată şi taxă deductibilă, fără a mai solicita rambursări de TVA pentru achiziţiile de cereale şi plante tehnice.

Pe de altă parte, Boc a precizat că pentru a întări autoritatea statului, a luat decizia să demită conducerile autorităţilor judeţene de Administrare Fiscală, ale Gărzii Financiare şi Autorităţii Vămilor din judeţele care se situează pe ultimele cinci locuri în ceea ce priveşte gradul de încasare la bugetul de stat. Rezultatele vor fi cunoscute în luna iulie, când se va realiza evaluarea pentru încasările realizate în iunie.

Pentru a permite combaterea pierderilor semnificative de TVA în anumite domenii cu risc crescut de fraudă, România a transmis Comisiei Europene, în data de 16 iunie 2010, o solicitare de autorizare de a aplica taxarea inversă pentru următoarele categorii de produse: porumb, grâu, secară, floarea soarelui, orz, rapiţă, sfecla de zahăr, soia şi orzoaică. Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a României de a aplica taxarea inversă pentru domeniile cu risc crescut de fraudă în data de 4 mai 2011. Faţă de solicitarea României de derogare de la prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată (TVA), Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a României de a aplica taxarea inversă pentru următoarele categorii de produse: porumb, grâu, secară, floarea soarelui, orz, rapiţă, sfecla de zahăr, soia şi orzoaică. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.