Acasă Politic Bucuresti: 39 de centre de permanenta infiintate dupa intrarea in vigoare a...

Bucuresti: 39 de centre de permanenta infiintate dupa intrarea in vigoare a noilor norme impuse de Ministerul Sanatatii

DISTRIBUIȚI

102828 – 20072011 – Un număr de 39 centre de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional, după ce, la 1 iunie a.c., au intrat în vigoare noile norme ale Ministerului Sănătăţii.

Cele mai multe centre de permanenţă au fost deschise în judeţul Botoşani (şapte) şi în judeţul Satu Mare (şase). În Teleorman au fost înfiinţate patru centre, în timp ce în judeţele Hunedoara, Braşov şi Vâlcea au fost organizate câte trei astfel de unităţi. În Mureş, Galaţi şi Sălaj au fost înfiinţate câte două centre de permanenţă, iar în Giurgiu, Brăila, Cluj, Argeş şi Bihor câte un centru.

De la 1 iunie 2011, Ministerul Sănătăţii a impus reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Acestea au dus  la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor.

De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie şi  a asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea unităţilor de acest fel deoarece comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate.

În premieră, a fost publicată lista cu serviciile cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă, de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor.

“Asigurarea asistenţei medicale în centrele de permanenţă reprezintă o necesitate în mediul rural, acolo unde avem deficitară acoperirea cu asistenţă medicală. Acestea pot fi organizate însă cu succes şi în oraşe sau în localităţile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistenţei medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii atrage atenţia reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate să utilizeze toate fondurile puse la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea centrelor de permanenţă.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. În primul trimestru al acestui an, Ministerul Sănătăţii a prevăzut un buget de 8.500.000 lei pentru centrele de permanenţă, dar solicitarea CNAS  pentru finanţarea centrelor a fost de doar 6.095.000 lei, astfel încât au rămas neutilizaţi peste 2.400.000 lei.

În prezent, în România funcţionează peste 100 centre de permanenţă, în care activează 755 medici. Un număr de 62 centre de permanenţă funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de autoritatea locală. Mai sunt în procedură de înfiinţare încă 106 centre de permanenţă. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.