Acasă Economie Bucuresti: Agentia de rating Fitch a imbunatatit ratig-ul acordat Romaniei

Bucuresti: Agentia de rating Fitch a imbunatatit ratig-ul acordat Romaniei

DISTRIBUIȚI

102401 – 05072011 – Agentia de rating Fitch a revizuit rating-ul României de la BB+ la BBB- pentru monedă străină şi de la BB+ la BBB- pentru monedă locală, cu perspectivă stabilă, plasând astfel rating-ul ţării noastre în categoria investment grade, informează Ministerul Finanţelor Publice. De asemenea, agenţia a revizuit şi plafonul de ţară de la BBB la BBB+, iar pentru monedă străină pe termen scurt de la B la F3.

Revizuirea rating-ului reflectă progresele realizate de România din ultima perioadă,  determinate în principal de creşterea produsului intern brut, creşterea exporturilor, diminuarea deficitului contului curent şi reducerea deficitului bugetar, se spune într-un comunicat al Ministerului Finaţelor.

Redresarea economică a început încă din ianuarie 2011, cu o creştere de 1,6% a  PIB-ului faţă de anul trecut susţinută totodată de o creştere a exporturilor în timp ce diminuarea cererii interne a contribuit la corecţia deficitului de cont curent de 4,2% din PIB în 2010 faţă de 11,6% în anul 2008. În prezent, deficitul bugetar se află pe o traiectorie descendentă datorită măsurilor fiscale luate anul trecut, ceea ce va permite atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,9% pentru anul 2011 comparativ cu 6,4% în anul 2010 şi 8,5% în anul 2009. Mai mult decât atât, datoria publică de 30,8% din PIB de la sfârşitul anului 2010 este situată de Fitch sub media datoriei publice de 34,6% calculată pentru statele cu acelaşi rating ca şi România, susţin reprezentanţii ministerului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.