Acasă Politic Bucuresti: Fiscul modifica reglementarile referitoare la plata TVA

Bucuresti: Fiscul modifica reglementarile referitoare la plata TVA

DISTRIBUIȚI

102700 – 15072011 –

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat proiectul de Ordin al preşedintelui ANAF pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată”, precum şi pentru stabilirea modalităţii de plată a acestor sume.

Potrivit art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, în situaţia în care beneficiarul  transferului de active, în calitate de succesor al cedentului în ceea ce priveşte ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată, este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal şi nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, acesta este obligat să declare şi să plătească la bugetul de stat suma rezultată ca urmare a ajustărilor taxei pe valoarea adăugată, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, după caz.

Pentru îndeplinirea acestor obligaţii, contribuabilii au la dispoziţie formularul (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată”, care a fost aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2691/2010.

Prin modificările aduse normelor metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal prin Hotărârea Guvernului nr. 150/2011 s-a prevăzut, la punctul 61 alin. (9), obligaţia persoanei (utilizatorul) care achiziţionează active corporale fixe printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, de a ajusta taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital/activelor corporale fixe, altele decât cele de capital.

Potrivit aceloraşi dispoziţii, prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se va stabili procedura de declarare şi plată a sumelor rezultate din ajustarea taxei.

Totodată, prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr.2374/2010 a fost stabilit termenul de declarare şi de plată pentru sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este o persoană înregistrată în scopuri de TVA, respectiv până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare lunii în care are loc transferul de active.        

Având în vedere aceste dispoziţii, ANAF propune utilizarea formularului (307) şi pentru noua situaţie reglementată, fiind necesară completarea formularului deja aprobat cu noi rubrici aplicabile în această situaţie, precum şi modificarea intrucţiunilor de completare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.