102312 – 01072011 – Referitor la cazurile de Sindrom Hemolitic Uremic înregistrate în Franţa si Germania, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), printr-o evaluare a riscului realizată în cooperare au concluzionat că germenii plantei schinduf constituie cea mai probabilă legătura dintre cele două focare de contaminarea cu E.coli O104:H4. Cele două autorităţi europene au demarat investigaţiile, având ca ipoteză de bază considerarea germenilor de plante ca sursă de contaminare, în special cei ai plantei schinduf, care sunt frecvent comercializaţi şi consumaţi în amestecuri de salate. Sub acest aspect, se face recomandarea fermă de a nu se consuma germeni de plante sau seminţe încolţite în formă crudă, în salate, ci doar bine gătite.
Similar situaţiei din
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), Comisia Europeană, autorităţile competente din Statele Membre şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii continuă colaborarea pentru finalizarea anchetei epidemiologice în cazul focarelor de E.coli.O104:H4. Un instrument important pentru derularea eficientă a acestui proces este Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, utilizat pentru schimbul rapid de informaţii, viteza de reacţie în aceste situaţii fiind vitală în majoritatea cazurilor.
Schinduful (Trigonella foenum-graecum), denumit și fân grecesc sau regional molotru, aparține familiei Fabaceae. Este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, întrebuințată ca nutreț pentru vite sau folosită în bucătărie și în medicină. Semințele de schinduf se folosesc în țările asiatice drept condiment: fie uscate, adăugate în amestecuri tradiționale (curry), fie încolțite ca o verdeață picantă, în salate. – www.promptmedia.ro