Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la fontierele interne ale UE

Strasbourg: Parlamentul European se opune reintroducerii controalelor la fontierele interne ale UE

DISTRIBUIȚI

102471 – 07072011 – Plenul Parlamentului European a dezbatut, miercuri seara, subiectul modificarilor la sistemul Schengen, in prezenta vicepresedintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, insa in absenta unui reprezentant al Consiliului.

In calitate de coordonatoare a grupului ALDE in Comisia LIBE si de purtatoare de cuvant ALDE pe tema Schengen, eurodeputata Renate Weber a condus marti, 5 iulie 2011, cu succes, negocierile pe marginea propunerii de rezolutie pe aceasta tema, astfel ca – la acest moment – proiectul comun de rezolutie e semnat de grupurile politice PPE, S&D, ALDE si Verzi.

Votul asupra propunerii de rezolutie este programat pentru joi, 7 iulie 2011, si se asteapta ca acesta sa fie pozitiv.

„In ultimele luni, Uniunea Europeana s-a confruntat cu mai multe provocari. Ca si cum criza economica si eforturile de a o depasi nu ar fi fost suficiente, unele state membre au adaugat un alt punct sensibil pe ordinea de zi” – a spus eurodeputata Renate Weber, miercuri searain timpul dezbaterii din plen.

„In loc sa salute trecerea la regimuri democratice in unele tari din Africa de Nord si sa investeasca mai multa energie si imaginatie in a asista popoarele din zona, de teama ca 25.000 de persoane care intra in UE le-ar afecta stabilitatea, doua din guvernele unor tari fondatoare ale UE – ce ironie! – au considerat ca cea mai buna protectie a granitelor proprii ar fi sa le inchida din nou. Aceste state au venit cu ideea ca un nou mecanism, care ar afecta profund zona Schengen si libera circulatie, sa fie permis. Alte guverne au considerat ca restabilirea controalelor la frontiera reprezinta un mod eficient de combatere a crimei organizate, ca si cum infractorii ar respecta regulile”.

Purtatoare de cuvant a grupului ALDE in materie de libertati civile si drepturi fundamentale, Renate Weber a reamintit ca grupul sau „a fost foarte  ferm si vocal chiar din primul moment”:

„Noi nu vrem si nu vom accepta nici un mecanism nou care ar putea afecta acquis-ul Schengen, insusi spiritul integrarii in UE. In schimb, suntem gata si, de fapt, lucram pentru o mai buna guvernare Schengen, pentru o mai buna protectie a frontierelor externe ale UE,  cu respectarea deplina a drepturilor omului ale  celor care incearca sa ajunga la ele, pentru o deplina punere in aplicare a principiului de solidaritate intre statele membre”.

„Politicienii care cred ca europenii ii vor placea pentru aceasta initiativa gresesc foarte mult. Poate vor obtine cateva voturi in propriile lor tari, la urmatoarele alegeri, in calitate de politicieni, dar nu vor fi iertati pentru ca nu au actionat ca oameni  de stat, in interesul tuturor cetatenilor europeni. Doar pastrarea Schengen si a acquis-ului reprezinta o situatie in care toata lumea are de castigat”.

Potrivit propunerii de rezolutie care urmeaza a fi supuse votului joi, 7 iulie 2011, „conditiile pentru reintroducerea temporara si exceptionala a controalelor la frontierele interne sunt deja in mod clar prevazute in Regulamentul nr 562/2006 (Codul Frontierelor Schengen), cu articolele 23, 24 si 25, care prevad posibilitatea de a reintroduce controale la frontierele interne numai in cazul in care exista o amenintare grava la adresa ordinii publice sau a sigurantei interne”.Prin urmare, Parlamentul „invita Comisia Europeana sa prezinte o initiativa in scopul de a defini aplicarea stricta a acestor articole de catre statele membre”. De asemenea, „este de parere ca orice exceptii suplimentare de la normele actuale, cum ar fi temeiuri noi pentru reintroducerea <<exceptionala>> a controalelor la frontierele interne nu ar consolida siguranta sistemului Schengen”.Deputatii reamintesc faptul ca „afluxul de migranti si solicitanti de azil la frontierele externe nu poate in nici un caz sa fie considerat per se ca un motiv suplimentar pentru reintroducerea controalelor la frontiera”. Parlamentul European „regreta profund incercarea mai multor state membre de re-introducere a controalelor la frontiera, periclitand in mod clar insusi spiritul acquis-ului Schengen” – se mentioneaza in textul propunerii comune de rezolutie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.