Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu: “Promisiunile cu mariri de salarii si pensii fac rau...

Bucuresti: Traian Basescu: “Promisiunile cu mariri de salarii si pensii fac rau tarii”

DISTRIBUIȚI

103141 – 10082011- Romania va continua sa ia masuri de restructurare fiscala si de reducere a cheltuielilor statului, a anuntat presedintele Traian Basescu, marti seara, dupa reuniunea de criza de la Palatul Cotroceni. “As vrea sa incep nu neaparat cu o observatie referitor la formularile din mass media, dar macar cu o precizare: nu a fost nicio intalnire de criza, a fost o intalnire intre institutii cu responsabilitati, pentru a incerca sa pozitionam efectele asupra Romaniei in contextul international pe care il cunoasteti cu totii. N-ar trebui sa utilizam cuvantul criza, asistam la o reactie a pietelor, la decizii neconvingatoare in SUA si Europa. Se va confirma aprecierea printr-o revenire a burselor in SUA si Europa”, a spus preşedintele la începutul declaraţiei de presă.

 

 

„Concluziile discutiei avute astazi sunt, in linii mari: Romania trebuie sa continue sa fie prudenta. Am restabilit echilibre macroeconomice fragile”, a continuat şeful statului.

“Am concluzionat ca solutia corecta pentru Romania e continuarea programelor de restructurare fiscala asupra carora am convenit cu FMI, CE Banca Mondiala. Prioritare trebuie sa fie politicile de reducere a cheltuielilor de functionare a statului, continuarea programelor de optimizare a cheltuielilor sociale si a unui program ca pe termen mediu sa reechilibram fondul de pensii. O sa va dau si cateva cifre. Anul acesta, deficitul fondului de pensii e de 14,8 miliarde de lei noi. Acesti bani nu sunt decat pe piete, trebuie sa-i imprumutam. De asemenea, fondul de somaj are un deficit de 2 miliarde de lei. Toate aceste deficite se acopera cu bani pe care Romania trebuie sa-i imprumute. De aceea, afirmatiile cu mariri de salarii si pensii inseamna marirea volumului de bani pe care trebuie sa-i imprumutam. declaratiile despre mariri peste mariri fac rau Romaniei si creeaza neincredere in capacitatea Romaniei de a continua programele la care s-au angajat. Fac o invitatie politicoasa catre toate partidele la prudenta”, a atras atenţia preşedintele Traian Băsescu.

“Fac un apel la presa sa incerce sa fie la randu-i prudenta cu etichetarile, data fiind importanta factorului psihologic. Nu are nimeni niciun interes sa genereze panica, nu e cazul sa intram in panica. Singura problema pe care o avem – ca efect al semnelor de neincredere a investitorilor e legata de dobanzile la care se vor face dobanzile ulterioare. Una e sa faci la 5 procente, alta, la 6-7-8, Doamne fereste! Poate sa fie o atmosfera decenta, nu va cer optimism”, a spus în încheiere şeful statului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.