Acasă Politic Austria: Romania, presedinte al Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Austria: Romania, presedinte al Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

DISTRIBUIȚI

104140 – 19092011 – România a fost aleasă, în premieră, luni dimineaţa, în poziţia de preşedinte al Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care se desfăşoară în perioada 19-23 septembrie 2011, la Viena. Funcţia va fi exercitată de ambasadorul României la AIEA, Cornel Feruţă. Conferinţa Generală este cel mai important for decizional al AIEA.

Alegerea în această funcţie reprezintă o recunoaştere a calităţii contribuţiei României la activităţile din ultimii ani în cadrul AIEA, în special prin cele două mandate consecutive de vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor în intervalul 2008-2010, precum şi prin procesele de negociere a Strategiei AIEA pe Termen Mediu 2012-2017 şi adoptare a bugetului Agenţiei pentru ciclul 2010-2011.

În contextul în care Conferinţa Generală din acest an este prima reuniune a principalului for decizional al AIEA după accidentul nuclear de la Fukushima, dezbaterile privind siguranţa nucleară vor ocupa un loc central. Ulterior reuniunii ministeriale din iunie 2011 şi discuţiilor care au urmat, Conferinţa Generală îşi propune să adopte un plan de acţiune privind siguranţa nucleară care vizează consolidarea măsurilor în acest domeniu.

De asemenea, pe agendă figurează, printre altele, o serie de rezoluţii vizând dosarul nuclear nord-coreean, garanţiile nucleare, securitatea nucleară şi cooperarea tehnică.

Atribuţiile principale ale preşedintelui Conferinţei vizează, suplimentar celor de conducere a sesiunilor plenare, facilitarea consensului în problemele sensibile aflate pe agenda AIEA, coordonarea negocierilor între state membre şi grupuri regionale în vederea adoptării rezoluţiilor şi deciziilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.