Acasă Politic Bruxelles: Peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la...

Bruxelles: Peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului

DISTRIBUIȚI

103952 – 12092011 – În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului şi la evenimente unice, ca parte integrantă a Zilelor Europene ale Patrimoniului, campanie care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de tări din Europa. Această initiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană si de Consiliul Europei, având ca scop promovarea conştientizării în domeniu la nivelul UE.

Patrimoniul cultural reprezintă o parte esentială a diversitătii noastre culturale si a istoriei comune. Zilele Europene ale Patrimoniului îi încurajează pe oameni să descopere nestematele de cultură din jurul lor. De asemenea, ne ajută să constientizăm faptul că patrimoniul nostru „national” are adesea o dimensiune europeană. De exemplu, strămosii nostri s-au inspirat frecvent din evolutiile din alte tări atunci când au construit casele sau grădinile pe care le pretuim astăzi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultură, multilingvism şi tineret.

Gabriella Battaini-Dragoni, director general pentru educatie, cultură, patrimoniu, tineret si sport în cadrul Consiliului Europei, a apreciat: „Acest program comun este pretuit de guverne. Succesul său evident, în cei 20 de ani de existentă, provine de la organizarea sa la nivel local, de către comunitătile municipale si regionale. În fiecare an, comunitătile din Europa devin parte a «familiei culturale» care sărbătoreste patrimoniul nostru european comun”.

În acest an, o extraordinară varietate de evenimente şi monumente vor fi accesibile publicului pe parcursul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Acestea variază de la posibilitatea de a vizita cea mai mare fabrică de baloane din lume, aflată la Bristol în Marea Britanie, la punerea în scenă în aer liber a piesei Les Misérables, inspirată de capodopera lui Victor Hugo, lângă locul bătăliei de la Waterloo (Belgia) din 1815. În capitala Germaniei se vor organiza vizite ghidate la sectiunile păstrate din zidul Berlinului, transformate prin pictură si graffitti de către peste 100 de artisti din 20 de tări, iar la Strasbourg, în Franta, se va organiza o expozitie dedicată lui Erasmus din Rotterdam.

Mai multe tări colaborează pentru a sublinia dimensiunea europeană a acestui eveniment. Lituania, Norvegia si Elvetia promovează „comorile ascunse”, invitând vizitatorii să fie martori la aspecte rar văzute sau neasteptate ale patrimoniului ascuns între ziduri, sub pământ sau în peisaj. Franta, Ucraina, Cipru si Finlanda privilegiază „căile culturii” pentru a mări gradul de constientizare a patrimoniului aflat la punctele de intersectie a vietii artistice, stiintifice si comerciale. De exemplu, o hartă a muzeelor europene ale vinului va fi inaugurată la Odessa, în Ucraina.

În paralel, în 16 tări, are loc un concurs de fotografie,”(Wiki loves monuments), care are ca scop încurajarea publicului să redescopere semnificatia culturală, istorică si stiintifică a locului în care rezidă. Europeana, biblioteca digitală a Europei, promovează un premiu european pentru curentul „art nouveau”.

Pentru a face un bilant al evenimentelor din acest an, la Wrocław, în Polonia, va avea loc, între 10 si 12 octombrie, al patrulea forum al Zilelor Europene ale Patrimoniului cu tema „Pretuiti patrimoniul! Patrimoniul european si dezvoltarea economică”. La acest eveniment vor participa factori de decizie, experti în patrimoniu si coordonatori la nivel national ai Zilelor Patrimoniului pentru a discuta valoarea patrimoniului cultural pentru economia europeană, în special pe timp de criză economică. Forumul va fi deschis de Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al culturii si patrimoniului national.

Lansate în 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând din 1999 ca initiativă comună a Uniunii Europene si Consiliului Europei. Cele 50 de state semnatare ale Convenţiei Culturale Europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului oferind vizite la noi comori culturale si deschizând accesului public clădiri istorice care sunt în mod normal închise. Evenimentele culturale scot în evidentă aptitudini si traditii locale, arhitectura si operele de artă, însă scopul mai larg este de a promova întelegerea reciprocă între cetăţeni. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.