Acasă Politic Bucuresti: Pretul gazului importat din Rusia a sarit in aer

Bucuresti: Pretul gazului importat din Rusia a sarit in aer

DISTRIBUIȚI

104319 – 27092011 – In iulie 2011, Romania a platit 480 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazul natural venit din Rusia, cu aproape 100 de dolari peste nivelul din luna precedenta, se arata in ultimul raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind piata gazelor naturale, citat de Financiarul. Acest salt brusc se datoreaza cresterii continue in prima parte a anului a cotatiilor internationale ale titeiului ca urmare a confictelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Astfel, in mai barilul a depasit nivelul de 127 de dolari fiind foarte aproape de recordul absolute de 147 dolari din iulie 2008. Dupa cum se stie contractele pe termen lung incheiate pentru gazele naturale tin cont de cotatiile titeiului inregistrate cu 3-6 luni inainte.

 

 Cota de 480 de dolari se apropie de maximul atins in ianuarie 2009, cand Romania a achizitionat titei din Rusia cu 493 de dolari pe mia de metri cubi. Totusi, fiind luna de vara cantitatea importata este cu o treime sub cea achizitionata in timpul iernii. In iulie 2011, ponderea importului a fost de 17%, potrivit datelor ANRE.

Cei mai mari consumatori de gaze din tara sunt combinatele chimice, controlate in mare parte de Ioan Niculae, precum si centralele electrice si industria. Saptamana trecuta, ANRE a decis cresterea pretului reglementat al gazelor achizitionate de non-casnici cu 8% din cauza scumpirii importurilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.