Acasă Politic Londra: Ministrul Predoiu vrea sa recupereze banii furati de infractori cu sprijinul...

Londra: Ministrul Predoiu vrea sa recupereze banii furati de infractori cu sprijinul criminalistilor britanici

DISTRIBUIȚI

103911 – 09092011 – Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut joi, în cadrul vizitei oficiale de la Londra, o întâlnire cu Kenneth Clarke, ministrul britanic al Justiţiei. Cei doi miniştri au discutat despre Programul Stockholm pentru Justiţie şi Afaceri Interne, reforma CEDO, sistemul penitenciar privat, recuperarea produselor infracţiunii şi cooperarea juridică bilaterală.

„Am dezvoltat, în ultimii ani, o cooperare eficientă cu Ministerul Justiţiei britanic şi excelente relaţii cu ministrul Kenneth Clarke. CEDO trebuie reformată, altfel nu îşi va mai putea atinge scopurile. Curtea Europeană a Drepturilor Omului este sufocată de cereri care nu se încadrează în textele Convenţiei. Concluziile conferinţelor de la Interlaken şi Izmir privind reforma CEDO trebuie concretizate. În ceea ce priveşte MCV, ministrul Kenneth Clarke a subliniat faptul că progresele României sunt recunoscute şi apreciate”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

În continuare, ministrul român a avut o întâlnire cu preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Marii Britanii, Lord Phillips of Worth Matravers, în cadrul căreia au fost discutate, comparativ, sistemele de răspundere disciplinară a magistraţilor şi de administrare a bugetelor instanţelor. „Şi în Marea Britanie bugetele sistemului judiciar sunt administrate de Ministerul Justiţiei. Lord Phillips a subliniat, în cadrul discuţiilor, faptul că separarea funcţiei judiciare de problemele administrative şi manageriale este firească. Proiectul de lege al Ministerului Justiţiei privind personalul auxiliar crează funcţia de manager de instanţă şi asigură separarea managementului profesional de cel administrativ. Din păcate, în România, şefii magistraturii nu acceptă acest adevăr firesc şi se solicită în continuare preluarea bugetelor sub pretextul consolidării independenţei Justiţiei. Această afirmaţie este un nonsens, câtă vreme în ultimii 12 ani bugetele au crescut treptat. Faptul că în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania, bugetele sunt administrate de minister ar trebui să constituie un motiv de reflecţie pentru preşedinţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a declarat ministrul Justiţiei.

Agenda vizitei a continuat la Serious Organized Crime Agency – SOCA, unde a avut loc o întâlnire cu directorul general, Trevor Pearce, pe marginea dezvoltării cooperării cu Oficiul de Recuperare a Creanţelor din cadrul Ministerulului Justiţiei. „În lume, crima organizată învârte miliarde de euro. Aceşti bani sunt furaţi efectiv din buzunarele cetăţenilor, din bugetul guvernelor şi al companiilor. Vom pune în contact experţii SOCA cu cei ai Oficiului nostru pentru a-l transforma treptat într-o unitate operativă, care să recupereze banii furaţi de infractori şi să-i redirecţioneze către societate. Acest oficiu trebuie să-şi conjuge eforturile cu un birou de informaţii în sistemul penitenciar”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

În continuare, ministrul român a fost primit de David Lidington, ministrul britanic pentru Afaceri Europene. Discuţiile s-au axat pe relaţiile strategice româno britanice şi posibilităţile de cooperare în plan european. „Relaţiile româno britanice au intrat într-o faza superioară. Ministrul Lidington a apreciat eforturile noastre de reformare a Justiţiei şi a declarat că Marea Britanie va susţine evaluarea corectă a acestora”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

În cursul serii, ministrul Justiţiei a susţinut un discurs şi o sesiune de întrebari şi răspunsuri în faţa membrilor Camerei de Comerţ Britanico-Române, participând ulterior la un dineu cu liderii acesteia. „Eficienţa Justiţiei influenţează direct mediul de afaceri. La rândul său, mediul de afaceri trebuie să se manifeste public faţă de performanţele Justiţiei. România trebuie să îmbunătăţească condiţiile de operare a afacerilor economice, iar aceasta ţine şi de bunul mers al Justiţiei”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la încheierea primei zile a vizitei oficiale la Londra. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.