Acasă Politic Strasbourg: Agentia Frontex primeste noi puteri de control, inclusiv pentru drepturile omului

Strasbourg: Agentia Frontex primeste noi puteri de control, inclusiv pentru drepturile omului

DISTRIBUIȚI

104044 – 14092011- Agenţia Uniunii Europene pentru controlul frontierelor Frontex, creată în 2004, va numi un inspector care să verifice dacă drepturile omului sunt respectate în timpul controalelor la frontieră, conform modificărilor mandatului acestei agenţii adoptate marţi de Parlamentul European. Agenţia va putea deţine sau închiria propriile active şi nu va mai depinde astfel de angajamentele statelor membre. Noile reguli privind Frontex au fost adoptate cu 431 de voturi „pentru”, 49 împotrivă şi 48 de  abţineri.

Una din reuşitele cele mai importante ale Parlamentului a fost includerea dispoziţiilor privind respectarea drepturilor omului în toate acţiunile Frontex. La cerea deputaţilor, agenţia va angaja un „ofiţer pentru drepturilor omului” şi va crea „un consiliu consultativ pentru drepturile omului”, care să acorde asistenţă consiliului de administraţie al agenţiei.  Consiliul consultativ va include Biroul European de Sprijin pentru Azil, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Înaltul Comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, precum şi ONG-uri specializate din acest domeniu.

„Aceasta este cea mai importantă reformă a legislaţiei care a creat Frontex în 2004 şi Parlamentul salută noile reglementări. Evaluarea noastră pentru primii şase ani de experienţă a agenţiei este că este necesară o consolidare a acţiunilor sale şi o mai mare eficacitate”, a declarat raportorul Simon Busuttil, în cadrul dezbaterii care a precedat votul de marţi.

Conform noilor reguli, în cazul unor încălcări ale drepturilor omului, misiunile Frontex pot fi suspendate. Sarcinile agenţiei vor include de asemenea acordarea de asistenţă statelor membre în situaţiile care presupun urgenţe umanitare sau operaţiuni de salvare pe mare.

Frontex va elabora coduri de bună conduită pentru a garanta respectarea drepturilor omului în toate operaţiunile coordonate de agenţie, inclusiv în operaţiunile de repatriere/returnare de persoane. Conform reglementărilor internaţionale, nicio persoană nu poate fi debarcată sau transferată autorităţilor dintr-o ţară în care viaţa sau libertăţile sale pot fi ameninţate. Agenţia va respecta principiul „nereturnării” în orice circumstanţă, se menţionează în text.

Frontex va cumpăra sau închiria propriul echipament, ca de exemplu maşini sau elicoptere, în loc să depindă de resursele puse la dispoziţie de către statele membre, aşa cum era cazul până în prezent. Noile reguli cer de asemenea statelor membre să îşi respecte angajamentele, aşa cum au fost negociate conform reglementărilor de până acum, de a furniza agenţiei un anumit număr de poliţişti de frontieră sau anumite echipamente.

Echipele europene de supraveghere a frontierelor, care ar trebui să contribuie la consolidarea eficacităţii şi să facă acţiunile Frontex mai vizibile prin combinarea echipelor comune de asistenţă Frontex şi a echipelor de intervenţie rapidă la frontieră  vor fi formate din poliţişti de frontieră desemnaţi de statele membre pentru operaţiunile comune.

După ce Consiliul îşi va da acordul pentru noile reglementări, acestea vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în jurnalul Oficial al UE. Noua legislaţie va fi deci aplicabilă de la sfârşitul anului 2011. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.