Acasă Politic Strasbourg: Europarlamentarul Corina Cretu critica politica de forta a Turciei fata de...

Strasbourg: Europarlamentarul Corina Cretu critica politica de forta a Turciei fata de Cipru

DISTRIBUIȚI

104371 – 28092011 – Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a condamnat, in sesiunea plenara de la Strasbourg, politica de forta a Turciei fata de Cipru si a cerut Uniunii Europene sa isi arate solidaritatea cu acest stat membru, victima a amenintarilor guvernului turc. Corina Cretu va face parte, saptamana viitoare, din delegatia europarlamentara care se va deplasa in Cipru.

Europarlamentarul social-democrat a atras atentia asupra riscului reizbucnirii conflictului turco-cipriot intr-un context international extrem de tensionat, in special in zona Mediteranei. „Turcia are partea sa de responsabilitate in escaladarea tensiunilor din regiune”, a precizat Corina Cretu, in interventia scrisa aferenta dezbaterii consacrate relatiilor dintre Turcia si Cipru. Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a criticat faptul ca, dupa deteriorarea relatiilor cu Israelul, guvernul turc – fidel politicii agresive din ultimii ani – a decis sa contreze intentia guvernului cipriot de a prospecta zacamintele de gaz din largul insulei, lansand propriile sale exploatari in estul Mediteranei.

„Aceasta politica de forta ameninta negocierilor dintre comunitatile turca si greaca in vederea reunificarii Ciprului. De asemenea, risca sa arunce in aer o regiune deja afectata de schimbarile politice si de problemele economice. Consider ca este datoria Uniunii Europene sa respinga ferm aceste provocari si sa arate totala solidaritate cu un stat membru, victima a amenintarilor unui stat tert”, a subliniat Corina Cretu, adresand un apel Turciei sa se abtina de la orice actiuni ostile.

Europarlamentarul roman a mentionat ca, in acest context, amenintarea guvernului de la Ankara privind inghetarea raporturilor cu UE, daca anul viitor Cipru va prelua presedintia Uniunii Europene, pune sub semnul intrebarii atat perspectiva europeana a Turciei, cat si viitorul relatiilor bilaterale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.