Acasă Politic Bruxelles: Reguli mai simple, mai cuprinzătoare şi mai flexibile pentru achiziţiile publice

Bruxelles: Reguli mai simple, mai cuprinzătoare şi mai flexibile pentru achiziţiile publice

DISTRIBUIȚI

105067 – 25102011 – Regulile Uniunii Europene privind achiziţiile publice ar trebui reformate pentru a facilita întreprinderilor mici accesul la acestea, a decis Parlamentul prin votul de marţi, 25 octombrie. Noile reguli ar permite autorităţilor să ofere contracte nu numai licitantului cu cel mai mic preţ, ci şi celui mai inovativ, sau celor care oferă cele mai importante beneficii sociale sau ecologice. Comisia va prezenta propuneri de reformă în decembrie.  Achiziţiile publice reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul UE. Folosirea cât mai eficientă a banilor contribuabililor este vitală pentru relansarea economiei şi crearea de locuri de muncă, în special în timpul crizei, spune o rezoluţie nonlegislativă întocmită de Heide Rühle.

Rezoluţia prezintă poziţia Parlamentului European înaintea unei propuneri legislative majore pentru revizuirea regulilor privind achiziţiile publice în UE. Propunerea va fi prezentată de Comisia Europeană în decembrie. „În această perioadă de criză, avem nevoie de reguli clare. Doar în acest mod, autorităţile publice pot stimula inovaţia şi creşterea economică”, a declarat raportorul înainte de vot.  

Paşapoarte pentru achiziţiile publice pentru simplificarea licitaţiilor

– Regulile actuale privind achiziţiile publice îngreunează încheierea contractelor şi le fac mai costisitoare. Pentru reducerea poverii administrative, deputaţii europeni propun crearea unui „paşaport electronic pentru achiziţiile publice“ care să demonstreze că deţinătorul acestuia respectă regulile UE în domeniu. 

Alte măsuri pentru înlăturarea barierelor administrative ar putea include folosirea declaraţiilor pe propria răspundere şi solicitarea documentelor originale numai din partea candidaţilor preselectaţi sau a ofertantului câştigător.

Întreprinderile mici si mijlocii câştigă doar 31 – 38% (ca valoare) din contractele din domeniul achiziţiilor publice, cu mult mai puţin decât ponderea lor în economie (52% din cifra de afaceri). Împărtirea contractelor pe categorii ar da IMM-urilor mai multe sanse de a licita, spun deputaţii europeni. Aceştia cer Comisiei Europene să evalueze „dacă sunt necesare norme suplimentare în ceea ce priveşte atribuirea subcontractelor, de exemplu legate de instituirea unui lanţ de răspundere, în special pentru a evita situaţiile în care IMM-urile subcontractante sunt supuse unor condiţii mai puţin avantajoase faţă de cele aplicabile contractantului principal căruia i s-a atribuit contractul de achiziţii publice“.

Nu cel mai ieftin, ci cel mai avantajos – „

Cel mai mic pret“ nu ar trebui să fie factorul determinant în acordarea contractelor. Criteriul determinant pentru atribuirea contractelor de achiziţii „ar trebui să fie înlocuit la nivel general de criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic – în ceea ce priveşte beneficiile economice, sociale şi de mediu“, spune rezoluţia parlamentară. Conform deputaţilor europeni, achiziţiile publice ar trebui să fie suficient de flexibile pentru ca în spitale, centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă, şcoli şi grădiniţe, consumatorii să poată avea acces egal la alimente sănătoase şi care respectă raportul calitate-preţ, nu doar la opţiunea cea mai ieftină disponibilă. 

Lărgirea criteriilor şi acceptarea sistematică a licitaţiilor alternative ar permite licitanţilor să propună noi soluţii, achiziţiile publice devenind astfel iniţiatoare ale inovării care ar putea ajuta la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020.  

În final, deputaţii europeni au cerut Comisiei să reevalueze „nivelul adecvat al valorilor pragului din domeniul contractelor de achiziţii publice de bunuri şi de servicii şi eventual să îl mărească“. Rezoluţia a fost adoptată prin vot liber, cu ridicare de mâini. – – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.