Acasă Politic Bucuresti: Guvernul a decis infiintarea a doua noi companii energetice in sectorul...

Bucuresti: Guvernul a decis infiintarea a doua noi companii energetice in sectorul de carbune

DISTRIBUIȚI

104759 – 13102011 – Executivul a aprobat două hotărâri de guvern privind  unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara S.A şi înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia S.A, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că actele normative au fost adoptate ca urmare a faptului că “în prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România; rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte”. Cele două companii integrate vor avea o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi prin dimensiunile lor vor putea activa cu succes într-o piaţă regională competitivă.

De asemenea, crearea unor societăţi integrate la nivel regional, care vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă, le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic. Societăţile nou-înfiinţate vor încuraja dezvoltarea concurenţei pe piaţa energiei din România

Ioana Muntean a prezentat modalitatea de înfiinţare a celor două complexuri.

Astfel, Complexul Energetic Hunedoara se va înfiinţa prin fuziunea societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni şi va avea ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice si  exploatarea minelor de huilă. Complexul Energetic Hunedoara preia toate drepturile şi toate obligaţiile fostelor societăţi comerciale supuse fuziunii şi va participa la licitaţia care va fi organizată pentru achiziţionarea activelor viabile din Compania Naţională a Huilei. E vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, Unitatea de Exploatare şi Preparare a Cărbunelui, Staţia Minieră de Salvare şi partea administrativă a CNH.

Complexul Energetic Oltenia se va înfiinţa prin fuziunea următoarelor companii: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova şi Complexul Energetic Rovinari. Obiectul principal de activitate a noului complex va fi producerea şi furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor şi carierelor de lignit.

“Complexul  Energetic  Hunedoara   S.A., cât şi Complexul Energetic Oltenia se vor constitui in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare” a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Totodată, Ioana Muntean a afirmat că în urma implementării acestui act normativ, prin  crearea de noi entităţi juridice, nu se realizează disponibilizări de personal. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.