Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Baconschi cheama investitorii germani in Romania

Bucuresti: Ministrul Baconschi cheama investitorii germani in Romania

DISTRIBUIȚI

104605 – 06102011 – Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a avut joi o întrevedere cu premierul landului german Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann. Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale şi au evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării în domeniul economic.

Ministrul Baconschi a subliniat rolul important pe care îl are Comisia Mixtă România – Baden-Württemberg în promovarea de proiecte economice cu rezultate concrete. Subliniind preocuparea guvernului român pentru crearea unui cadru legislativ şi fiscal atractiv, a exprimat speranţa că prezenţa investitorilor germani în România va creşte în următorii ani. Au fost discutate şi posibilităţile de extindere a cooperării în domeniul energiilor regenerabile, având în vedere că landul Baden-Württemberg ocupă o poziţie de prim rang la nivel mondial în ceea ce priveşte tehnologia solară şi eoliană şi producerea de echipamente în domeniu.

Au fost abordate şi teme de interes de pe agenda europeană, fiind reafirmată dorinţa de intensificare a dialogului pentru valorificarea noilor oportunităţi de cooperare oferite de Strategia UE pentru Regiunea Dunării. În acest sens s-a pus accent pe necesitatea unei mai bune utilizări a fondurilor europene pentru dezvoltarea proiectelor din cadrul strategiei.

Cei doi oficiali au apreciat de asemenea rolul minorităţii germane din România, precum şi al comunităţii româneşti din Germania, ca punte de legătură între cele două ţări. Ministrul Baconschi a exprimat speranţa că saşii şi şvabii emigraţi în Germania vor reveni în România şi vor contribui la dezvoltarea economică, inclusiv prin înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii.

Winfried Kretschmann este premier al landului Baden-Württemberg din martie 2011. Între landurile germane, Baden-Württemberg este unul dintre primele trei în privinţa schimburilor economice cu România. La nivel bilateral funcţionează Comisia mixtă guvernamentală România – Baden-Württemberg, for destinat îndeosebi promovării relaţiilor economice, care se întruneşte anual şi urmăreşte dezvoltarea unor proiecte în domenii de interes comun precum energiile regenerabile, agricultura, schimbul de expertiză pentru accesarea de fonduri europene etc. Volumul schimburilor comerciale dintre România şi landul Baden-Württemberg a atins în luna mai 2011 cifra de 1,1 miliarde euro, exporturile româneşti înregistrând o creştere de 24% faţă de perioada similară a anului trecut. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.