Acasă Politic Calimanesti: Incalzire cu apa geotermala la Calimanesti

Calimanesti: Incalzire cu apa geotermala la Calimanesti

DISTRIBUIȚI

105098 – 26102011 – Locuitorii oraşului Călimăneşti sunt printre puţinii beneficiari din ţară ai unui sistem de încălzire cu apă geotermală, a declarat marţi viceprimarul Vasile Scârlea. „Agentul termic în Călimăneşti vine direct din pământ. Apa care este scoasă are o temperatură de aproximativ 90 de grade, iar în casele oamenilor ajunge undeva la 55 de grade Celsius. Apa se află undeva la o adâncime medie de 7.000 de metri şi este scoasă prin sonde speciale şi distribuită prin magistrale la punctele termice dispuse pe teritoriul oraşului. Preţul gigacalorie se ridică astfel la 180 lei, însumând anumite costuri care ţin de filtrarea şi eventual reîncălzirea acesteia dacă prin conductele de transport se constată o răcire. Există trei sonde în prezent de foraj, din care una este privată. Multe din hoteluri din Căciulata se încălzesc direct cu apă geotermală”, a precizat Scârlea, citat de Administratie.ro.

O investiţie într-o astfel de sondă se ridică la 2 milioane de euro, la care se adaugă costurile privind conductele de transport. Pe teritoriul Călimăneştiului funcţionează trei astfel de sonde, iar una se află în execuţie. Potrivit autorităţilor locale, nu există un perimetru definit al acestor zăcăminte, sub toată staţiunea există această pungă de apă geotermală.

„Sunt zone doar în care diferă adâncimea de forare. Adică, în unele locuri apa se găseşte la 6.000 m, iar în alte zone se forează până la 9.000 m”, a mai adăugat viceprimarul din Călimăneşti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.