Acasă Politic Germania. Puternica prezenta romaneasca la Festivalul de Film din Cottbus

Germania. Puternica prezenta romaneasca la Festivalul de Film din Cottbus

DISTRIBUIȚI

105214 – 31102011 – Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus/Germania îşi deschide, pe 1 moiembrie, pentru a 21-a dată porţile către producţii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est. Institutul Cultural Român din Berlin sprijină în calitatea sa de partener al festivalului prezenţa românească la Cottbus.

România este reprezentată şi anul acesta de o serie de producţii recente. Filmul „Crulic“, în regia Ancăi Damian, a fost invitat în competiţia de lungmetraj a festivalului. „Crulic – Drumul spre dincolo”, primul lungmetraj de animaţie românesc din ultimii 20 de ani, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 21 octombrie. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, unde a câştigat o menţiune specială, fiind ulterior selectat în mai multe festivaluri internaţionale de prestigiu printre care cele de la Namur, Telluride, Pusan, Varşovia şi Londra.

În cadrul competiţiei de scurtmetraj participă din România regizorul Mihai Şofronea cu pelicula „Aşteptând zorile”. Scurtmetrajul lui Mihai Şofronea este o producţie independentă.

Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Fokus – Osteuropa der Regionen pelicula „Dacă bobu’ nu moare”, regia semnată de Sinisa Dragin.

Nu în ultimul rând, în juriul internaţional ediţiei din acest an se află şi cunoscutul regizor român Tudor Giurgiu.

Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus a fost înfiinţat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de Est pe piaţa germană ţi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale ţi politice din statele lor de provenienţă. Cottbus a fost ales ca locaţie a acestui festival datorită tradiţiei universitare, precum ţi aţezarea centrală a oraţului în regiunea minorităţii sorbe. De la înfiinţarea sa, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire  între scena de film est ţi central europeană ţi cea germană. Forumul industriei filmului „Connecting Cottbus” reprezintă de mai bine de zece ani o platformă de concretizare a nenumăratelor  proiecte comune de film ale producătorilor din Germania ţi Europa de Est. Revista Variety a enumărat Festivalul de la Cottbus printre cele mai importante 50 de festivaluri din întreaga lume.

Deschiderea oficială a festivalului are loc marţi, la orele 19.00, cu proiecţia coproducţiei polonezo-suedeze, „Die Mühle & das Kreuz“, în regia lui Lech Majewski. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.