Acasă Politic Regizorul Liviu Ciulei a incetat din viata

Regizorul Liviu Ciulei a incetat din viata

DISTRIBUIȚI

105053 – 25102011 – Regizorul Liviu Ciulei a încetat din viață într-o clinică din Germania, la vârsta de 88 de ani. Născut la 7 iulie 1923, în București, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în Visul unei nopți de vară la Teatrul Odeon; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă Omul care aduce ploaia de Richard Nash. În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum vă place a lui Shakespeare. A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat în multe țări din Europa, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.

 

A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University și New York University în New York City. S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre.

A fost căsătorit cu Clody Berthola și cu jurnalista Helga Reiter. Printre premiile și distincțiile pe care le-a obținut de-a lungul carierei sale, se numără Globul de Cristal, Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul Valurile Dunării și Premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, în 1965, pentru filmul- Pădurea spânzuraților. Liviu Ciulei era membru de onoare al Ordinului Arhitecţilor – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.